Βρέθηκε δεύτερος ασθενής που νίκησε τον HIV φυσικά, χωρίς θεραπεία

Δεν πήρε φάρμακα ούτε έκανε μεταμόσχευση μυελού των οστών
17 Νοεμβρίου 2021 09:14
Βρέθηκε δεύτερος ασθενής που νίκησε τον HIV φυσικά, χωρίς θεραπεία

Ο HIV δεν είναι πλέον η θανατική καταδίκη που ήταν στο παρελθόν. Η σύγχρονη ιατρική μπορεί να προσφέρει στους ασθενείς σχετικά κανονική ζωή, ωστόσο δεν έχει βρεθεί ακόμα μία θεραπεία. Φαίνεται όμως πως πλησιάζουν σε αυτό το σημείο, σύμφωνα πάντα με ερευνητές από τη Μασαχουσέτη των ΗΠΑ, οι οποίοι βρήκαν το δεύτερο ασθενή που νίκησε τον HIV με φυσικό τρόπο, χωρίς να δεχθεί φαρμακευτική αγωγή ή μεταμόσχευση μυελού των οστών.

Πρόκειται για μία γυναίκα 30 ετών με την κωδική ονομασία Esperanza, η οποία έζησε με HIV για επτά χρόνια πριν οι επιστήμονες διαπιστώσουν πως είχε απαλλαγεί πλέον ολοκληρωτικά από αυτόν, αναλύοντας πάνω από 2 δισεκατομμύρια κύτταρα αίματος και ιστού. Οι επιστήμονες πιστεύουν πως υπάρχουν περισσότεροι άνθρωποι εκεί έξω που έχουν νικήσει τον ιό και δε γνωρίζουν καν την καλή τους τύχη.

Οι ασθενείς που νίκησαν με φυσικό τρόπο τον ιό ονομάζονται “elite controllers” και αποτελούν ιδιαίτερα ενδιαφέρον κομμάτι έρευνας, αφού φαίνεται πως έχουν κάτι στο ανοσοποιητικό τους σύστημα που μπορεί να νικήσει τον ιό χωρίς τη βοήθεια φαρμάκων.

Το παράδειγμα αυτών των δύο περιπτώσεων, μας δείχνει πως οι τωρινές προσπάθειές μας να βρούμε μία θεραπεία για τον HIV δεν είναι μακριά. Αν μάθουμε πώς λειτουργεί η φυσική ανοσία στον ιό, θα μπορέσουμε να το κάνουμε. Το επόμενο βήμα είναι να χρησιμοποιήσουμε θεραπευτικά εμβόλια και άλλες μεθόδους για να μιμηθούμε τις αντιδράσεις που βλέπουμε σε αυτά τα άτομα, σε έναν ευρύτερο πληθυσμό ασθενών. Αν μπορούμε να μιμηθούμε αυτό που βλέπουμε από τους elite controllers, όχι απαραίτητα από αυτούς τους δύο ασθενείς, μπορούμε να φέρουμε τουλάχιστον τους υπόλοιπους σε ένα είδος λειτουργικής θεραπείας πριν μιλήσουμε για ολοκληρωτική θεραπεία. – Xu Yu, ερευνητής Ragon Institute

Tags: