Ο Υπέρσαυρος είναι ο μεγαλύτερος δεινόσαυρος που έχει υπάρξει

Ένας πραγματικός γίγαντας
16 Νοεμβρίου 2021 11:40
Ο Υπέρσαυρος είναι ο μεγαλύτερος δεινόσαυρος που έχει υπάρξει

Ο Υπέρσαυρος ανήκει στο γένος των διπλόδοκων σαυρόποδων και έζησε στη Βόρεια Αμερική κατά την ύστερη ιουρασική περίοδο. Μέχρι πρόσφατα θεωρούταν ένας από τους μεγαλύτερους δεινόσαυρους που έχουν περπατήσει στη Γη, ωστόσο η μελέτη και ανάλυση απολιθωμάτων οδηγεί τους επιστήμονες να καταλήξουν στο συμπέρασμα πως ήταν ο μεγαλύτερος όλων.

Η εκσκαφή νέων απολιθωμάτων από το σημείο που πέθανε ένας Υπέρσαυρος έδωσε στους επιστήμονες πολύτιμα δεδομένα για το μέγεθός του. Όταν ζούσε πριν 150 εκατομμύρια χρόνια, το μήκος του έφτανε τα 42 μέτρα από το κεφάλι μέχρι την άκρη της ουράς, ξεπερνώντας τα 33 μέτρα του Διπλόδοκου.  

Ο λαιμός του εκτιμάται πως έχει μήκος 15 μέτρα και η ουρά του 18 μέτρα.

Αυτό είναι τρελό μήκος – μεγαλύτερο από τρία σχολικά λεωφορεία. Και αν αναλογιστεί κανείς πως δε βρήκαμε ποτέ το μεγαλύτερο από αυτά στο αρχείο απολιθωμάτων, πόσο μεγαλύτεροι μπορούσαν να είναι αυτοί οι δεινόσαυροι;

Ωστόσο ο Υπέρσαυρος δεν είναι ο βαρύτερος δεινόσαυρος στην ιστορία. Αυτή η τιμή ανήκει στον Αργεντινόσαυρο, ο οποίος ζύγιζε σχεδόν το διπλάσιο από τον Υπέρσαυρο, περίπου 90 τόνους.

Tags: