Ρωσική πυραυλική δοκιμή απείλησε την ασφάλεια του ISS

Οι αστροναύτες αναζήτησαν καταφύγιο στις κάψουλες
16 Νοεμβρίου 2021 10:03
Ρωσική πυραυλική δοκιμή απείλησε την ασφάλεια του ISS

Οι αστροναύτες του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού αναγκάστηκαν να κλειστούν στις κάψουλες μεταφοράς, καθώς ο ISS πέρασε επικίνδυνα κοντά από ένα πεδίο διαστημικών συντριμμιών. Μάλιστα το πλήρωμα των δύο Αμερικανών, ενός Γερμανού και δύο Ρώσων αναγκάστηκαν να σφραγίσουν και να ανοίξουν ξανά πολλές φορές τα διάφορα τμήματα του σταθμού μέσα στη μέρα, αφού ο ISS περνούσε κοντά από τα συντρίμμια κάθε 90 λεπτά.

Η αιτία των συντριμμιών φαίνεται πως ήταν μία πυραυλική δοκιμή των Ρώσων. Συγκεκριμένα, μία δοκιμή ASAT (Anti-Satellite) των Ρώσων κατέστρεψε ηθελημένα το ρωσικό δορυφόρο COSMOS 1408, δημιουργώντας πάνω από 1.500 κομμάτια συντριμμιών τα οποία βρίσκονται σε χαμηλή τροχιά.

Σε ανακοίνωσή του ο διοικητής της NASA, Bill Nelson, δήλωσε:

Νωρίτερα σήμερα, εξαιτίας συντριμμιών που παράχθηκαν από την καταστροφική δοκιμή ρωσικού ASAT, οι αστροναύτες και κοσμοναύτες του ISS πραγματοποίησαν διαδικασίες έκτακτης ανάγκης για την ασφάλειά τους. Όπως και ο Γραμματέας Blinken, είμαι και εγώ εξοργισμένος από αυτήν την ανεύθυνη και αποσταθεροποιητική ενέργεια. Με τη μακρά ιστορία της στις διαστημικές πτήσεις, είναι αδιανόητο πως η Ρωσία έβαλε σε κίνδυνο όχι μόνο τους Αμερικανούς και διεθνείς συνεταίρους αστροναύτες του ISS, αλλά ακόμα και τους δικούς της κοσμοναύτες. Οι πράξεις τους είναι απερίσκεπτες και επικίνδυνες, απειλώντας ακόμα και τον κινεζικό διαστημικό σταθμό και τους ταϊκοναύτες μέσα σε αυτόν. Όλα τα κράτη έχουν ευθύνη να αποτρέπουν τη σκόπιμη δημιουργία διαστημικών συντριμμιών από ASATs και να παρέχουν ένα ασφαλές και βιώσιμο διαστημικό περιβάλλον. Η NASA θα συνεχίσει να παρακολουθεί τα συντρίμμια τις επόμενες μέρες για να διασφαλίσει την ασφάλεια του πληρώματος σε τροχιά.

Οι Ρώσοι δεν πρόσφεραν κάποιο σχόλιο για την πυραυλική δοκιμή, παρά μόνο ανέφεραν πως η απειλή έχει απομακρυνθεί και ο διαστημικός σταθμός βρίσκεται στην πράσινη ζώνη.