Ένας αστεροειδής που ακολουθεί τη Γη μάλλον ήταν κομμάτι της Σελήνης

Ένας από τους πέντε οιονεί δορυφόρους
14 Νοεμβρίου 2021 10:17
Ένας αστεροειδής που ακολουθεί τη Γη μάλλον ήταν κομμάτι της Σελήνης

Ο αστεροειδής με το χαβανέζικο όνομα Kamo’oalewa βρίσκεται κοντά στη Γη και ακολουθεί την τροχιά της γύρω από τον Ήλιο. Δεν είναι αρκετά μεγάλος για να χαρακτηριστεί ως δεύτερος φυσικός δορυφόρος μετά τη Σελήνη, αλλά είναι γνωστός ως “quasi-satellite”, ένας οιονεί δορυφόρος που παραμένει κοντά σε έναν πλανήτη για πολλές περιόδους τροχιάς. Η Γη έχει πέντε τέτοιους δορυφόρους, αλλά ο Kamo’oalewa είναι διαφορετικός από τους άλλους, με τους επιστήμονες να πιστεύουν πως πρόκειται για αρχαίο θραύσμα από την επιφάνεια της Σελήνης.

Ο αστεροειδής έχει ασυνήθιστα κόκκινο χρώμα, κάτι που σημαίνει πως περιέχει μέταλλα. Αναλύοντας όμως εικόνες τηλεσκοπίου, οι ερευνητές βρήκαν πως το μόνο πέτρωμα που είναι παρόμοιο, είναι ένα δείγμα που έφεραν στη Γη οι αποστολές Apollo τη δεκαετία του ’70.

Ο Kamo’oalewa αναμένεται να συνεχίσει να ακολουθεί τη Γη για τα επόμενα 300 χρόνια. Βρίσκεται σε απόσταση 14.5 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τη Γη, πολύ πιο μακριά από τα 385.000 χιλιόμετρα της απόστασης της Σελήνης, αλλά παρόλα αυτά είναι αρκετά κοντά σε διαστημικούς όρους. Οι αστρονόμοι δυσκολεύονται να τον παρατηρήσουν καθώς είναι μόλις μερικές δεκάδες μέτρα σε διάμετρο και πολύ σκοτεινός, περίπου 4 εκατομμύρια φορές πιο σκοτεινός από το πιο αχνό αστέρι.

Δεν είμασταν σίγουροι. Την Άνοιξη καταφέραμε τις παρατηρήσεις που χρειαζόμασταν και είπαμε, "ουάου είναι αληθινό". Είναι πιο εύκολο να εξηγηθεί η προέλευσή του με τη θεωρία της Σελήνης από άλλες ιδέες. Το να διαπιστώσουμε αν όντως προήλθε από τη Σελήνη ή από ποιο σημείο της Σελήνης αποκολλήθηκε, είναι δύσκολο. Ο μόνος τρόπος να το καταφέρουμε αυτό είναι να φέρουμε ένα δείγμα πίσω.

Ήδη μία αποστολή για δειγματοληψία από τον αστεροειδή βρίσκεται σε ανάπτυξη από την κινεζική διαστημική υπηρεσία και αναμένεται να εκτοξευτεί στα μέσα της δεκαετίας.