Η NASA καθυστερεί την επανδρωμένη αποστολή στην επιφάνεια της Σελήνης

Δε θα συμβεί το 2024
10 Νοεμβρίου 2021 09:33
Η NASA καθυστερεί την επανδρωμένη αποστολή στην επιφάνεια της Σελήνης

Η NASA αναδιοργανώνει το πρόγραμμά της για την επιστροφή των ανθρώπων στη Σελήνη, στοχεύοντας πλέον το 2025 για προσελήνωση μίας επανδρωμένης αποστολής, αντί για το 2024 όπως ήταν προγραμματισμένο. Αιτία οι πρόσφατες μηνύσεις που κατατέθηκαν εναντίον της σχετικά με το συμβόλαιο ανάπτυξης ενός σεληνιακού lander που απέδωσε στην SpaceX, σε συνδυασμό με τους περιορισμούς που θέτει η πανδημία COVID-19.

Σημαντικό ρόλο παίζει και η καθυστέρηση στην ανάπτυξη του πυραύλου SLS, ο οποίος αρχικά ήταν προγραμματισμένος να εκτοξευτεί το 2017, ενώ πλέον έχουμε φτάσει σε ένα παράθυρο πρώτης εκτόξευσης για το Φεβρουάριο του 2022.

Χάσαμε σχεδόν επτά μήνες στα δικαστήρια και αυτό λογικά καθυστέρησε την προσελήνωση ανθρώπου για το 2025. – Bill Nelson, Διοικητής NASA

Το project Artemis έχει σκοπό να βάλει την πρώτη γυναίκα στην επιφάνεια της Σελήνης και στόχο έχει να βρεθούν βιώσιμοι τρόποι για διαβίωση και εργασία στη Σελήνη. Η πρώτη εκτόξευση θα είναι η Artemis I, στην οποία ο SLS πύραυλος θα μεταφέρει τη μη επανδρωμένη κάψουλα Orion σε τροχιά γύρω από τη σελήνη, ως δοκιμή πως τα σκάφη που θα μεταφέρουν αργότερα ανθρώπους θα είναι ασφαλή.

Αργότερα, η Artemis II αποστολή θα είναι ίδια με την προηγούμενη αλλά αυτή τη φορά θα είναι επανδρωμένη και θα λάβει χώρα το Μάιο του 2024. Έπειτα, θα πραγματοποιηθεί μία μη επανδρωμένη προσελήνωση του Starship για να ακολουθήσει μία με πλήρωμα το 2025.