Και η Microsoft μπαίνει στην κούρσα του metaverse

Σε meetings και gaming
03 Νοεμβρίου 2021 10:49
Και η Microsoft μπαίνει στην κούρσα του metaverse

Η Meta (Facebook) μόλις απέκτησε τον πρώτο της ανταγωνιστή στο metaverse και αυτός δεν είναι άλλος από τη Microsoft. Λίγες μέρες μετά το rebranding του Facebook, η Microsoft ανακοίνωσε τους εικονικούς χώρους για καταναλωτές και επιχειρήσεις, με την ονομασία Mesh. Πρόκειται για μία συνεργατική πλατφόρμα εικονικών εμπειριών που θα ενσωματωθεί στο Microsoft Teams την επόμενη χρονιά και αποτελεί μία προσπάθεια συνδυασμού των projects επαυξημένης πραγματικότητας της εταιρίας με meetings και βιντεοκλήσεις στις οποίες μπορεί να συμμετέχει κάποιος με animated avatar.

Χτυπηθήκαμε από την “εξάντληση των meetings” στον εικονικό κόσμο. Μετά από 30-40 λεπτά ήταν πολύ δύσκολο να μείνουμε συγκεντρωμένοι. – Nicole Herskowitz, General Manager Microsoft Teams

Το Microsoft Teams θα προσφέρει 3D avatars – χωρίς να υπάρχει ανάγκη χρήσης VR headset – και μέσω αυτών των avatars θα μπορείτε να συμμετέχετε σε meetings αν δε θέλετε να εμφανιστείτε στην κάμερα. Μάλιστα δεν υπάρχει καν η ανάγκη για κάμερα, αφού η Microsoft θα χρησιμοποιήσει τεχνητή νοημοσύνη για να αναλύει τη φωνή σας και να κινεί το avatar, έτσι ώστε να φαίνεται πως είστε παρόντες. Θα υπάρχουν επίσης emojis που θα μπορείτε να επιλέξετε για τις αντίστοιχες εκφράσεις προσώπου.

Επιπλέον, η Microsoft οραματίζεται ένα πλήρως 3D περιβάλλον μέσα στο Teams όπου οι χρήστες θα μπορούν να αλληλεπιδρούν μέσω ενός VR ή AR headset.

Νομίζω πως αυτό που ξεχωρίζει την προσέγγιση της Microsoft στο metaverse είναι πως ξεκινάμε με την ανθρώπινη εμπειρία, ώστε η αίσθηση της παρουσίας, το να μιλάς σε κάποιον, να τον κοιτάς στα μάτια και οι αντιδράσεις να είναι πολύ σημαντικές.

Η εταιρία όμως δε σταματά εκεί και βάζει και το gaming στη συνταγή. Ο CEO, Satya Nadella, μιλώντας στο Bloomberg, δήλωσε:

Φυσικά και μπορείτε να περιμένετε πράγματα στο gaming. Αν πάρετε το Halo ως παιχνίδι, είναι ένα metaverse. Το Minecraft είναι ένα metaverse, το ίδιο και το Flight Sim. Υπό μία έννοια, είναι 2D σήμερα και το ερώτημα είναι αν μπορούμε να το μετατρέψουμε σε έναν πλήρως 3D κόσμο και σίγουρα σκοπεύουμε να το κάνουμε.

Ο Nadella απέφυγε να απαντήσει πότε ακριβώς θα δούμε τη μετάβαση του gaming σε 3D metaverse και το αν η εταιρία θα φέρει VR ή AR headsets στις Xbox κονσόλες.