Ο επικεφαλής της Samsung καταδικάστηκε για παράνομη χρήση αναισθητικού

Δεύτερη δικαστική περιπέτεια
27 Οκτωβρίου 2021 09:25
Ο επικεφαλής της Samsung καταδικάστηκε για παράνομη χρήση αναισθητικού

Δύο μήνες μετά την απελευθέρωσή του από τη φυλακή για δωροδοκία και υπεξαίρεση, ο επικεφαλής της Samsung, Lee Jae-yong, καταδικάστηκε ξανά, αυτή τη φορά για παράνομη χρήση του αναισθητικού προποφόλη. Ο Κορεάτης επιχειρηματίας έκανε χρήση του φαρμάκου δεκάδες φορές τα τελευταία χρόνια. Η προποφόλη είναι ελεγχόμενη ουσία στην Κορέα και οι εισαγγελείς τον κατηγόρησαν πως χρησιμοποίησε το φάρμακο πολλαπλές φορές μεταξύ 2015 και 2020 υπό τη δικαιολογία της θεραπείας δερματικών παθήσεων.

Ο Lee δήλωσε ένοχος και ο δικηγόρος του τόνισε πως πήρε προποφόλη για το ψυχολογικό στρες το οποίο προήλθε από την εισαγωγή του πατέρα του στο νοσοκομείο και τη δικαστική μάχη της δωροδοκίας.

Το δικαστήριο τον καταδίκασε σε πρόστιμο 70 εκατομμυρίων won (€51.000). Η προποφόλη είναι λιγότερο πιθανό να καταχραστεί σε σχέση με άλλες ελεγχόμενες ουσίες και συνήθως οι παραβάτες λαμβάνουν χρηματικό πρόστιμο και όχι χρόνο φυλάκισης.

Η προποφόλη χρησιμοποιείται για αναισθησία ασθενών στο χειρουργείο, αλλά μερικές φορές χρησιμοποιείται και ως ναρκωτικό. Να θυμίσουμε πως ο τραγουδιστής Michael Jackson πέθανε το 2009 από υπερβολική δόση προποφόλης.

Ο Lee έχει κρατήσει χαμηλό προφίλ μετά την αποφυλάκισή του, αφού εκκρεμούν δίκες και για άλλες κατηγορίες. Κατηγορείται για χειραγώγηση της τιμής των μετοχών και για λογιστική απάτη που σχετίζεται με την ένωση των δύο τμημάτων της Samsung το 2015 αξίας $8 δισεκατομμυρίων.