Σύστημα πληρωμής με αναγνώριση προσώπου στο μετρό της Μόσχας

Ανησυχίες για την ιδιωτικότητα
18 Οκτωβρίου 2021 09:00
Σύστημα πληρωμής με αναγνώριση προσώπου στο μετρό της Μόσχας

Ένα νέο σύστημα πληρωμής με αναγνώριση προσώπου εφαρμόστηκε σε 240 σταθμούς μετρό στη Μόσχα της Ρωσίας, ονόματι “Face Pay”. Το σύστημα αντιπαραβάλει το πρόσωπο του χρήστη με αποθηκευμένες φωτογραφίες που υπάρχουν στην database και του δίνει πρόσβαση χωρίς να χρειαστεί καν να αφαιρέσει τη μάσκα του.

Οι επιβάτες ανεβάζουν μία φωτογραφία τους και συνδέουν την κάρτα του μετρό με την τραπεζική τους κάρτα μέσω της εφαρμογής της εταιρίας που διαχειρίζεται το μετρό της Μόσχας, Mosmetro. Έπειτα, στέκονται σε επισημασμένες θέσεις στις πύλες κοιτώντας την κάμερα και οι πύλες ανοίγουν. Η Mosmetro αναμένει το 15% των επιβατών να χρησιμοποιούν το Face Pay τακτικά τα επόμενα δύο χρόνια.

Στην επιφάνεια, η Μόσχα διαθέτει ήδη 200.000 κάμερες αναγνώρισης προσώπου, γεγονός που εντείνει τις ανησυχίες περί ιδιωτικότητας. Το τμήμα τεχνολογίας της Μόσχας όμως ισχυρίζεται πως οι φωτογραφίες που συλλέγονται μέσω επίσημων καναλιών δε θα παραδίδονται στην αστυνομία και αντί αυτού αποθηκεύονται κρυπτογραφημένες στο GIS ETSHD, το σύστημα ενοποιημένης αποθήκευσης και επεξεργασίας δεδομένων της Μόσχας.

Οι ακτιβιστές ιδιωτικότητας θεωρούν πως η κυβέρνηση επεκτείνει τα δίκτυα αναγνώρισης προσώπου για να κερδίσει μεγαλύτερο πολιτικό έλεγχο.