Η Frances Haugen είναι η πληροφοριοδότης που καίει το Facebook (ΒΙΝΤΕΟ)

Διέρρευσε τα έγγραφα στην Wall Street Journal
04 Οκτωβρίου 2021 10:42
Η Frances Haugen είναι η πληροφοριοδότης που καίει το Facebook (ΒΙΝΤΕΟ)

Το Facebook έχει βρεθεί σε δεινή θέση τις τελευταίες εβδομάδες, εξαιτίας εσωτερικών εγγράφων της εταιρίας που έφερε στο φως η Wall Street Journal και τα ονόμασε “The Facebook Files”. Σε αυτά αποκαλύπτεται πως το Facebook γνωρίζει πως το Instagram είναι τοξικό για τα έφηβα κορίτσια, αποκαλύπτεται πως διασημότητες και πολιτικοί έχουν διαφορετική αντιμετώπιση από την πλατφόρμα, καθώς ήρθε και στο φως πως το Facebook αντιμετωπίζει μία μήνυση από μία ομάδα των μετόχων του. Συνολικά αποκαλύπτεται πως το Facebook γνωρίζει πως παρακινεί το μίσος, την παραπληροφόρηση και την πολιτική σύγκρουση, αλλά η εταιρία κρύβει αυτά που ξέρει.

Έχουμε αποδείξεις από μία ποικιλία πηγών πως η ρητορική μίσους, ο διχαστικός πολιτικός λόγος και η παραπληροφόρηση στο Facebook και στην οικογένεια εφαρμογών του, επηρεάζουν κοινωνίες σε όλο τον κόσμο. – Κομμάτι εσωτερικής έρευνας Facebook που διέρρευσε

Τώρα, αποκαλύφθηκε και η πηγή όλων αυτών των εγγράφων. Πρόκειται για την 37χρονη Frances Haugen, η οποία εργαζόταν ως product manager στο Facebook και μίλησε στην εκπομπή 60 Minutes του CBS χθες. Στη συνέντευξη, η Haugen είπε πως έφυγε από το Facebook νωρίτερα μέσα στη χρονιά αφού είχε εξοργιστεί με την εταιρία. Πριν φύγει όμως, φρόντισε να αντιγράψει τα εσωτερικά έγγραφα που αργότερα μοιράστηκε με τη Wall Street Journal.

Η Haugen θα καταθέσει ενώπιον της επιτροπής της Γερουσίας, αύριο Τρίτη, σε μία ακρόαση με την ονομασία “Προστατεύοντας τα Παιδιά Online”, όπου θα αποκαλύψει την έρευνα του ίδιου του Facebook για τις επιπτώσεις του Instagram στην ψυχική υγεία των παιδιών.

Υπήρχε σύγκρουση συμφερόντων μεταξύ του τι είναι καλό για τον κόσμο και του τι είναι καλό για το Facebook. Το Facebook ξανά και ξανά επιλέγει το δικό του  συμφέρον, όπως το να βγάζει περισσότερα χρήματα.

Η Haugen αναφέρθηκε και στα γεγονότα του Καπιτωλίου, κατηγορώντας το Facebook πως τροφοδότησε τη βία.

Μόλις τέλειωσαν οι εκλογές, έκλεισαν τα συστήματα ασφαλείας ή τα γύρισαν στις ρυθμίσεις που είχαν πριν, για να δώσουν προτεραιότητα στην ανάπτυξη σε βάρος της ασφάλειας και αυτό ήταν μία προδοσία προς τη δημοκρατία.

Η Haugen ισχυρίστηκε πως η ρίζα του προβλήματος στο Facebook, είναι μία αλλαγή που έκανε το 2018 στους αλγόριθμούς του, στο πρόγραμμα δηλαδή που αποφασίζει τι θα δείτε στο news feed σας.

Αν σκρολάρετε για πέντε λεπτά στο news feed θα δείτε περίπου 100 posts, από τα χιλιάδες που έχει να σας δείξει το Facebook. Ο αλγόριθμος λοιπόν επιλέγει περιεχόμενο που είναι πιο πιθανό να αλληλεπιδράσετε με αυτό. Αλλά οι δικές του έρευνες έχουν δείξει πως περιεχόμενο μίσους, διχαστικό και προκλητικό, κάνει τον κόσμο να αντιδράει πιο εύκολα και τους κρατάει στην πλατφόρμα. Αν τους προσφέρει ένα ασφαλέστερο περιβάλλον, θα περνούν λιγότερο χρόνο στην εφαρμογή, θα βλέπουν λιγότερες διαφημίσεις, θα παράγουν λιγότερο χρήμα.

Tags: