Ελλάδα: Η επόμενη κλήση της τροχαίας μπορει να σας έρθει από drone

Νέο πρόγραμμα για κλήσεις…εξ ουρανού
03 Οκτωβρίου 2021 11:29
Ελλάδα: Η επόμενη κλήση της τροχαίας μπορει να σας έρθει από drone

Το δρόμο που χάραξε η Ισπανία φαίνεται πως θα ακολουθήσει και η Ελλάδα όσον αφορά την τήρηση του KOK, με εναέρια παρακολούθηση και αστυνόμευση των ελληνικών αυτοκινητοδρόμων. Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του Ελεύθερου Τύπου, ειδικά drones θα αναλάβουν τη ζωντανή μετάδοση τροχαίων ατυχημάτων και οδηγικών παραβάσεων στα κέντρα επιχειρήσεων της ΕΛ.ΑΣ.

Το αντίστοιχο ισπανικό πρόγραμμα εφαρμόστηκε αυτό το καλοκαίρι με 39 drones και η Ελλάδα θα προμηθευτεί αντίστοιχων προδιαγραφών drones με τη δυνατότητα να πετούν για 40 λεπτά με 80 χλμ/ώρα, σε υψόμετρο 120 μέτρων και με εμβέλεια 10 χιλιομέτρων.

Η αρχική εφαρμογή του προγράμματος θα περιλαμβάνει το Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ) μήκους 313 χιλιομέτρων, με χειρισμό από εκπαιδευμένους αστυνομικούς της Τροχαίας. Μέσα στη χρονιά έχουν καταγραφεί 7 θανατηφόρα τροχαία στο συγκεκριμένο άξονα, ο οποίος θεωρείται ένας από τους πιο θανατηφόρους σε όλη την Ευρώπη.

Η αστυνόμευση είναι καλοδεχούμενη. Μία μονάδα αύξησης της αστυνόμευσης ισούται με 13 μονάδες αύξησης της οδικής ασφάλειας. Πρέπει όμως πρώτα να φτιάξουμε και τις υποδομές. Έχουμε 37 κάμερες στον ΒΟΑΚ που έχουν καταγράψει πολλές κλήσεις αλλά δε βελτίωσαν την κουλτούρα των Κρητικών. Χρειαζόμαστε έναν καλύτερο δρόμο και μετά να εφαρμοστούν οι κανόνες. – Γιάννης Λιονάκης, Πρόεδρος Εθελοντικού Συλλόγους Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων

Σειρά μετά την Κρήτη θα πάρει το οδικό δίκτυο μεταξύ Πάτρας και Πύργου, ένας ακόμα δρόμος που θεωρείται από τους αιματοβαμμένους στην Ευρώπη. Το κόστος του προγράμματος ανέρχεται στα 4 εκατομμύρια ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί εξ ολοκλήρου από ευρωπαϊκά προγράμματα που έχουν ήδη εγκριθεί.