Ελεύθερη η κόρη του ιδρυτή της Huawei, πέταξε για Κίνα μετά από τρία χρόνια κράτησης

Η Κίνα απελευθέρωσε δύο Καναδούς πολίτες
25 Σεπτεμβρίου 2021 10:16
Ελεύθερη η κόρη του ιδρυτή της Huawei, πέταξε για Κίνα μετά από τρία χρόνια κράτησης

Ένα διπλωματικό θρίλερ το οποίο κρατούσε τρία χρόνια τώρα φαίνεται να λαμβάνει τέλος. Η CFO της Huawei, Meng Wanzhou, γνωστή και ως “η Πριγκίπισσα της Huawei” και κόρη του ιδρυτή της εταιρίας, Ren Zhengfei, είχε συλληφθεί στον Καναδά το Δεκέμβριο του 2018 κατά απαίτηση των ΗΠΑ με κατηγορίες περί απάτης. Οι ΗΠΑ χτες απέσυραν την αίτηση για έκδοση της Wanzhou, η οποία αφέθηκε ελεύθερη και επιβιβάστηκε σε πτήση της Air China για να επιστρέψει στην κινεζική πόλη της Shenzhen. Αξίζει να αναφερθεί πως η πτήση ήταν απρογραμμάτιστη και το αεροπλάνο διέσχισε την Αρκτική για να φτάσει στην Κίνα, αποφεύγοντας την Αλάσκα η οποία είναι αμερικανικός εναέριος χώρος.

Η απελευθέρωση της Wanzhou είναι το αποτέλεσμα έντονων διαπραγματεύσεων μεταξύ Αμερικανών και Κινέζων διπλωματών. Οι ΗΠΑ κατηγόρησαν την Wanzhou πως εξαπάτησε την τράπεζα HSBC σχετικά με την πραγματική φύση της σχέσης της Huawei με την εταιρία Skycom, θέτοντας σε κίνδυνο την τράπεζα να παραβιάσει τις κυρώσεις των ΗΠΑ εναντίον του Ιράν. Η συμφωνία που επετεύχθη επιτρέπει στην Wanzhou να αρνηθεί την ενοχή της για συγκεκριμένες κατηγορίες, ενώ ταυτόχρονα να αναγνώρισε τις κατηγορίες των Αμερικανών και πως εξαπάτησε του ερευνητές σχετικά με την εμπλοκή της σε πληρωμές στο Ιράν. Η Wanzhou βρισκόταν σε κατ’ οίκον περιορισμό στο Vancouver του Καναδά για τρία χρόνια.

Το περιστατικό είχε ανεβάσει τις εντάσεις και στις σχέσεις Καναδά-Κίνας, με τη δεύτερη να συλλαμβάνει δύο Καναδούς πολίτες με την κατηγορία της κατασκοπείας. Με την απελευθέρωση της Wanzhou, οι Michael Spavor και Michael Kovrig αφέθησαν και αυτοί ελεύθεροι και επέστρεψαν στον Καναδά, σύμφωνα με ανακοίνωση του Πρωθυπουργού, Justin Trudeau.