Η #1 εφαρμογή ασφαλείας είναι απάτη

Με 4.7 rating στο Play Store και $3.99 αγορά
08 Απριλίου 2014 14:05
Η #1 εφαρμογή ασφαλείας είναι απάτη

Πολλοί άνθρωποι παίρνουν αρκετά σοβαρά το θέμα της ασφάλειας της κινητής τους συσκευής και εγκαθιστούν διάφορα λογισμικά προστασίας. Ένα από αυτά μέχρι πρόσφατα στο Play Store ήταν το "Virus Shield". Με απλό σχεδιασμό και ευκολία χειρισμού, προσέλκυσε αρκετούς χρήστες. Με ένα πάτημα του κουμπιού, η "Ασπίδα" ενεργοποιούνταν. Μέσα σε μια εβδομάδα λοιπόν, κατάφερε να γίνει #1 εφαρμογή στην κατηγορία New Paid App του Play Store και #3 στην κατηγορία Overall Paid App, κοστίζοντας $3.99 και έπειτα από 10.000 downloads έφτασε το εντυπωσιακό 4.7 star rating. Σύμφωνα με την περιγραφή της εφαρμογής, η Virus Shield αποτρέπει την εγκατάσταση επιβλαβών εφαρμογών στο τηλέφωνό σας, ελέγχει εφαρμογές, ρυθμίσεις, αρχεία και media σε πραγματικό χρόνο και προστατεύει τις προσωπικές πληροφορίες σας. Επίσης έχει πολύ μικρό αντίκτυπο στη μπαταρία σας και λειτουργεί χωρίς ενοχλητικές διαφημίσεις.

Υπάρχει όμως ένα πρόβλημα. Η εφαρμογή είναι μια απάτη. Και δεν εννοούμε πως δεν κάνει απλά αυτό που υπόσχεται, εννοούμε πως είναι ψεύτικη. Το μόνο που κάνει είναι μετά από ένα πάτημα του αντίστοιχου κουμπιού, να αλλάζει το εικονίδιό της από ένα "x" σε ένα "ν", τίποτα παραπάνω. Προφανώς ο developer "Deviant Solutions" έβγαλε αρκετά λεφτά βασισμένος σε ένα ψέμα. Υποθέτουμε πως αρκετές από τις αρχικές αξιολογήσεις ήταν ψεύτικες, αλλά όταν έγινε #1, πολλοί άνθρωποι σίγουρα εμπιστεύτηκαν τα λεφτά τους σε μια εφαρμογή που νόμιζαν πως θα τους προστατέψει. Στο Play Store δεν υπάρχει το website του developer και το mail του [email protected] δεν αποκαλύπτει πολλά στοιχεία. Το μόνο που φαίνεται πλέον είναι ένας banned λογαριασμός του Sythe.org όπου ο χρήστης "InceptionDeviant" κατηγορείται για απάτη.

Δυστυχώς η ανοιχτή φύση του Play Store σημαίνει και πως μερικοί κακόβουλοι θα προσπαθήσουν να το εκμεταλλευτούν. Η συγκεκριμένη εφαρμογή δεν υπάρχει πια στο Play Store από τις 6 Απριλίου.

Tags: