Έρευνα: Σχεδόν το σύνολο των ορυκτών καυσίμων δεν πρέπει πλέον να εξαχθούν από το έδαφος

Προειδοποιούν οι επιστήμονες
13 Σεπτεμβρίου 2021 08:20
Έρευνα: Σχεδόν το σύνολο των ορυκτών καυσίμων δεν πρέπει πλέον να εξαχθούν από το έδαφος

Η μεγάλη πλειοψηφία των ορυκτών καυσίμων σε όλο τον κόσμο δεν μπορούν πλέον να εξαχθούν από το υπέδαφος αν θέλουμε να πιάσουμε μόλις το 50% των στόχων για την κλιματική αλλαγή μέχρι το 2050. Αυτό σημαίνει πως χώρες όπως η Ινδονησία και η Αυστραλία οι οποίες είναι κορυφαίες στην εξαγωγή λιγνίτη, πρέπει να εγκαταλείψουν το 95% των φυσικών αποθεμάτων τους. Μάλιστα η έρευνα δείχνει πως το 60% του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, καθώς και το 90% όλων των αποθεμάτων λιγνίτη πρέπει να παραμείνει στο υπέδαφος σε όλο τον κόσμο, έτσι ώστε να μην ξεπεράσουμε την αύξηση του 1.5 βαθμού Κελσίου μέχρι το 2050.

Μόνο ο Καναδάς, θα πρέπει να αφήσει ανέγγιχτο το 83% των αποθεμάτων πετρελαίου και το 81% του φυσικού αερίου. Ακόμα όμως κι αν καταφέρουμε παγκοσμίως να πιάσουμε αυτούς τους ανέφικτους φαινομενικά στόχους, οι πιθανότητές μας να μην ξεπεράσουμε την αύξηση του 1.5 βαθμού είναι μόλις 50%. Οι νέες εκτιμήσεις έρχονται να επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο παλιές, προσθέτοντας 25% στο πετρέλαιο και 10% στο λιγνίτη.

Κατά πάσα πιθανότητα όμως, ίσως να είναι ήδη αργά.

Η ζοφερή εικόνα που σχηματίζεται από τα σενάριά μας για την παγκόσμια βιομηχανία ορυκτών καυσίμων, είναι μάλλον μία υποτίμηση του τι πραγματικά χρειάζεται.

Τα ορυκτά καύσιμα συνεχίζουν να κυριαρχούν στο 81% του παγκόσμιου ενεργειακού συστήματος.

Αυτό δεν είναι κάτι νέο, τα μειωμένα budgets των υδρογονανθράκων υπολογίζονται εδώ και χρόνια. Αυτό που δείχνει όμως η μελέτη είναι η σύγκριση μεταξύ των γνωστών αποθεμάτων των ορυκτών καυσίμων και του ποσού που μπορεί ακόμα να καεί. Το πόσο λιγνίτης θα εξαχθεί ακόμα από την Αυστραλία, θα εξαρτηθεί από το πόσο γρήγορα θα κάνουν τη μετάβαση σε καθαρή ενέργεια οι χώρες που το εισάγουν. Όταν πέσει η ζήτηση, ο ανταγωνισμός μεταξύ των προμηθευτών ορυκτών καυσίμων θα μειώσει τις τιμές. Έτσι, οι μέρες των κερδοφόρων βιομηχανιών ορυκτών καυσίμων θα τελειώσουν πολύ πριν ο λιγνίτης, το πετρέλαιο και το αέριο εξαντληθούν. – John Quiggin, University of Queensland

Το πρόβλημά μας είναι πως έχουμε ανακαλύψει περισσότερα ορυκτά καύσιμα από αυτά που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε με ασφάλεια. Ο λιγνίτης είναι ο πιο επικίνδυνος επειδή δημιουργεί θανατηφόρα ρύπανση όταν καίγεται, ενώ εκπέμπει και διοξείδιο του άνθρακα. Πρέπει να τα αντικαταστήσουμε με καθαρές πηγές ενέργειες ελεύθερες από τον άνθρακα, όπως ηλιακή, αιολική και υδροηλεκτρική. Το γεγονός πως αυτές οι πηγές είναι ανανεώσιμες είναι κάτι ευπρόσδεκτο, αφού προσφέρουν μία μακροπρόθεσμη λύση, αλλά δεν είναι ο κύριος λόγος που τις χρειαζόμαστε.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Nature.