Epic Games εναντίον Apple - Η δικαιοσύνη αποφάσισε

Τέλος στην πολύκροτη διαμάχη
11 Σεπτεμβρίου 2021 09:27
Epic Games εναντίον Apple - Η δικαιοσύνη αποφάσισε

Η δικαστική διαμάχη μεταξύ Epic Games και Apple έλαβε τέλος με την ανακοίνωση της απόφασης και καμία πλευρά δεν είναι ευχαριστημένη. Η δικαστής Yvonne Gonzalez Rogers αποφάσισε να απορρίψει το αίτημα της Epic να θεωρηθεί η Apple μονοπωλιακή υπό τους ομοσπονδιακούς ή πολιτειακούς νόμους. Αυτό μπορεί να ακούγεται ως μία νίκη για την Apple, ωστόσο η δικαστής αποφάσισε επίσης πως η Apple επέδειξε μονοπωλιακή συμπεριφορά υπό τους νόμους της California, διατάζοντάς την να απελευθερώσει τους developers από τον υποχρεωτικό τρόπο πληρωμής που όριζε ως τώρα. Αναλυτικά:

Η Apple δεν μπορεί πλέον να απαγορεύει σε developers να συμπεριλαμβάνουν στις εφαρμογές τους και στα metadata πλήκτρα τους, εξωτερικά links ή άλλες ενέργειες οι οποίες θα κατευθύνουν τους πελάτες σε μηχανισμούς αγορών, συμπεριλαμβανομένων των In-App αγορών και επικοινωνίας με πελάτες μέσω σημείων επαφών που επιδιώκονται εθελοντικά από τους πελάτες μέσω της διαδικασίας εγγραφής μέσα από την εφαρμογή.

Πρακτικά, η Apple πρέπει να επιτρέψει πλέον στους developers να συμπεριλαμβάνουν πληροφορίες που θα τους επιτρέπουν να επικοινωνούν στους χρήστες ότι υπάρχουν και εναλλακτικές μέθοδοι πληρωμών.

Και ενώ εκ πρώτης όψεως φαίνεται πως καμία εταιρία από τις δύο δεν πήρε αυτό που ήθελε, η Apple θεωρεί την απόφαση αυτή μία νίκη.

Σήμερα το δικαστήριο επιβεβαίωσε αυτό που ξέραμε ήδη: το App Store δεν παραβιάζει τους νόμους περί μονοπωλίων. Η Apple αντιμετωπίζει έντονο ανταγωνισμό σε κάθε τομέα στον οποίο δραστηριοποιείται και πιστεύουμε πως οι πελάτες και οι developers μάς επιλέγουν επειδή τα προϊόντα και οι υπηρεσίες μας είναι οι καλύτερες στον κόσμο. Παραμένουμε αφοσιωμένοι στο να διασφαλίσουμε πως το App Store είναι ένα ασφαλές και έμπιστο marketplace.

Από την άλλη, ο CEO της Epic, Tim Sweeney, ήταν εμφανώς απογοητευμένος.

Η σημερινή απόφαση δεν είναι μία νίκη για τους developers και τους καταναλωτές. Η Epic παλεύει για δίκαιο ανταγωνισμό μεταξύ μεθόδων in-app πληρωμών και app stores για ένα δισεκατομμύριο καταναλωτές. Το Fortnite θα επιστρέψει στο iOS App Store όταν και όπου η Epic μπορεί να προσφέρει in-app αγορές σε δίκαιο ανταγωνισμό με τις in-app πληρωμές της Apple, μεταφέροντας το κέρδος στους καταναλωτές. Ευχαριστώ όλους όσους αφιέρωσαν τόσο πολύ χρόνο και προσπάθεια σε αυτή τη μάχη για το δίκαιο ανταγωνισμό στις ψηφιακές πλατφόρμες και ευχαριστώ ιδιαίτερα το δικαστήριο το οποίο διαχειρίστηκε μία τόσο περίπλοκη υπόθεση σε τόσο μικρό χρόνο. Η μάχη θα συνεχιστεί.

Εκπρόσωπος της Epic επιβεβαίωσε πως η εταιρία θα ασκήσει έφεση.