ΠΟΥ: Η κλιματική αλλαγή κρύβει κινδύνους που θα ξεπεράσουν κάθε ασθένεια και πανδημία 

Εκατοντάδες ιατρικά περιοδικά προειδοποιούν

ΠΟΥ: Η κλιματική αλλαγή κρύβει κινδύνους που θα ξεπεράσουν κάθε ασθένεια και πανδημία

Ο ιατρικός τομέας έχει ξεκινήσει να βλέπει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των ανθρώπων. Πάνω από 220 έγκυρα ιατρικά περιοδικά δημοσίευσαν ένα κείμενο στο οποίο τονίζουν την ανάγκη να μην τεθούν σε παύση οι έκτακτες ενέργειες κατά της κλιματικής αλλαγής, όσο ο κόσμος αντιμετωπίζει ακόμα την πανδημία του COVID-19.

Η υγεία μας ήδη βλάπτεται από την παγκόσμια αύξηση θερμοκρασιών και την καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος. Τα τελευταία 20 χρόνια, οι θάνατοι που σχετίζονται με τη ζέστη σε ανθρώπους άνω των 65 ετών έχει αυξηθεί πάνω από 50%. Οι υψηλότερες θερμοκρασίες φέρνουν μεγαλύτερη αφυδάτωση και απώλεια της νεφρικής λειτουργίας, δερματολογικές ανωμαλίες, τροπικές μολύνσεις, δυσμενείς επιπτώσεις στην ψυχική υγεία, περιπλοκές στην εγκυμοσύνη, αλλεργίες και καρδιαγγειακή και πνευμονική νοσηρότητα και θνησιμότητα. Επιπλέον, πλήττουν τις προσπάθειες για μείωση του υποσιτισμού.

Η μέση θερμοκρασία έχει ανέβει 1.1 βαθμό Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα και αναμένεται να φτάσει τους +1.5 βαθμούς μέχρι το 2030. Σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη απώλεια της βιοποικιλότητας, “υπάρχει ρίσκο καταστροφικό για την υγεία το οποίο θα είναι αδύνατον να αντιστρέψουμε”.

Παρά την αναγκαία ενασχόληση του κόσμου με την COVID-19, δεν μπορούμε να περιμένουμε την πανδημία να περάσει για να μειώσουμε δραστικά τις εκπομπές ρύπων.

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Tedros Adhanom Ghebreyesus, τόνισε:

Το ρίσκο της κλιματικής αλλαγής θα ξεπεράσει κάθε ασθένεια. Η πανδημία της COVID-19 θα τελειώσει, αλλά δεν υπάρχει εμβόλιο για την κλιματική κρίση. Κάθε δράση που λαμβάνεται για να περιορίσει τις εκπομπές ρύπων και την υπερθέρμανση, μας φέρνει πιο κοντά σε ένα πιο υγιές και ασφαλές μέλλον.

Η έκκληση των επιστημονικών περιοδικών αναφέρει πως πολλά κράτη πρόσφεραν χρηματοδότηση χωρίς προηγούμενο για να καταπολεμηθεί η πανδημία και καλούν σε παρόμοια αντίδραση έκτακτης ανάγκης για το περιβάλλον.

Η καλύτερη ποιότητα του αέρα και μόνο θα είχε οφέλη για την υγεία τα οποία εύκολα θα αντιστάθμιζαν τα οποία κόστη για τη μείωση των εκπομπών ρύπων. Οι κυβερνήσεις πρέπει να προχωρήσουν άμεσα σε ριζοσπαστικές αλλαγές στον τρόπο που οργανώνονται οι κοινωνίες μας και οι οικονομίες μας και στον τρόπο που ζούμε.

12 σχολιο(α)