Υπηρεσία κρυπτογραφημένων email έδωσε στην αστυνομία τα στοιχεία ενός Γάλλου ακτιβιστή

Οδηγώντας στη σύλληψή του
07 Σεπτεμβρίου 2021 09:49
Υπηρεσία κρυπτογραφημένων email έδωσε στην αστυνομία τα στοιχεία ενός Γάλλου ακτιβιστή

Φαίνεται πως ούτε οι υπηρεσίες κρυπτογραφημένων emails δεν είναι απόλυτα ασφαλείς. Η ProtonMail βρίσκεται στο στόχαστρο σφοδρής κριτικής από τους χρήστες της, αφού παρείχε στην αστυνομία την IP διεύθυνση ενός Γάλλου ακτιβιστή, οδηγώντας στη σύλληψή του.

Τα δεδομένα ζητήθηκαν με δικαστική εντολή, ως μέρος μίας ευρύτερης έρευνας μίας ομάδας ακτιβιστών του κλίματος οι οποίοι προχωρούσαν σε καταλήψεις εμπορικών χώρων στο Παρίσι. Τα μέλη της ομάδας ήταν ανώνυμα, αλλά ένας είχε χρησιμοποιήσει το "[email protected]" σε δημόσιες αναρτήσεις του, τραβώντας την προσοχή της γαλλικής αστυνομίας.

Επειδή η ProtonMail έχει έδρα στην Ελβετία, δεν είναι υποχρεωμένη να απαντά στα αιτήματα των Γάλλων ή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η εντολή ήρθε από τα ελβετικά δικαστήρια μετά από αίτημα της Europol και η ProtonMail ξεκίνησε να καταγράφει την IP του στόχου, την οποία έδωσε στη γαλλική αστυνομία, οδηγώντας στον εντοπισμό και σύλληψή του.

Η σύλληψη ταρακούνησε τη βάση χρηστών της υπηρεσίας, οι οποίοι περίμεναν μεγαλύτερο βαθμό προστασίας. Ο CEO, Andy Yen, έσπευσε να μοιραστεί περισσότερες πληροφορίες για το περιστατικό.

Η Proton έλαβε μία δεσμευτική εντολή από τις ελβετικές αρχές στην οποία είμασταν υποχρεωμένοι να υπακούσουμε. Δεν υπήρχε τρόπος να την αγνοήσουμε. Η δίωξη στη συγκεκριμένη περίπτωση ήταν πολύ επιθετική. Δυστυχώς αυτό είναι κάτι που βλέπουμε να αυξάνεται τα τελευταία χρόνια σε όλο τον κόσμο.

Η ProtonMail έδωσε μόνο την IP του χρήστη, καθώς τα emails του ήταν κρυπτογραφημένα και η εταιρία δεν έχει πρόσβαση. Η ίδια η αναφορά διαφάνειας της Proton δείχνει πως το 2020, η εταιρία συμμορφώθηκε με πάνω από 3.000 αιτήσεις από τα ελβετικά δικαστήρια, σημειώνοντας διπλάσια αύξηση σε σχέση με το 2019.