ΟΗΕ: Εξαλείφθηκε από τον πλανήτη η βενζίνη με μόλυβδο

Μία τεράστια νίκη και το τέλος μίας τοξικής εποχής
01 Σεπτεμβρίου 2021 11:15
ΟΗΕ: Εξαλείφθηκε από τον πλανήτη η βενζίνη με μόλυβδο

Τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν μία τεράστια νίκη για την υγεία και το περιβάλλον. Την εξάλειψη της βενζίνης με μόλυβδο από τον πλανήτη, καταφέρνοντας έτσι να σώσουμε 1.2 εκατομμύρια πρόωρους θανάτους και $2.4 τρισεκατομμύρια το χρόνο. Σχεδόν έναν αιώνα αφού οι γιατροί έδωσαν τις πρώτες προειδοποιήσεις για τις τοξικές επιπτώσεις της βενζίνης με μόλυβδο, η τελευταία χώρα που τη χρησιμοποιούσε – η Αλγερία – εξάντλησε τα αποθέματά της.

Η επιτυχής εφαρμογή της απαγόρευσης της βενζίνης με μόλυβδο είναι μία τεράστια νίκη για την παγκόσμια υγεία και το περιβάλλον. – Inger Andersen, Διευθυντής UN Environment Program

Μέχρι πριν δύο δεκαετίες περίπου 100 χώρες στον κόσμο χρησιμοποιούσαν αυτό το καύσιμο, παρά τις μελέτες για πρόωρους θανάτους, επιπτώσεις στην υγεία και ρύπανση εδάφους και αέρα. Οι ανησυχίες εκδηλώθηκαν το 1924 μετά το θάνατο 5 ανθρώπων σε εργοστάσιο παραγωγής του καυσίμου. Παρόλα αυτά, μέχρι το 1970, σχεδόν το σύνολο της βενζίνης παγκοσμίως περιείχε μόλυβδο.

Η Greenpeace καλωσόρισε τα νέα, ως έναν εορτασμό για το τέλος μίας τοξικής εποχής.

Μας δείχνει ξεκάθαρα πως αν μπορούμε να εξαλείψουμε ένα από τα πιο επικίνδυνα καύσιμα του 20ου αιώνα, σίγουρα μπορούμε να εξαλείψουμε τα ορυκτά καύσιμα. Οι κυβερνήσεις της Αφρικής δεν πρέπει να δίνουν άλλες δικαιολογίες στη βιομηχανία των ορυκτών καυσίμων.

Το UNEP τόνισε πως 1.2 δισεκατομμύρια νέα οχήματα θα κυκλοφορήσουν τις επόμενες δεκαετίες στους δρόμους.

Ο τομέας των μεταφορών είναι υπεύθυνος για το 1/4 των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου και αναμένεται να αυξηθεί στο 1/3 μέχρι το 2050. Αυτός περιλαμβάνει εκατομμύρια κακοσυντηρημένα μεταχειρισμένα οχήματα που εξάγονται από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία σε χώρες μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος. Αυτό συνεισφέρει στην υπερθέρμανση του πλανήτη και στη ρύπανση του αέρα.