Εκπληκτική φωτογραφία του Hubble κατέγραψε ένα πολύ σπάνιο φαινόμενο

1.400 έτη φωτός από τη Γη
01 Σεπτεμβρίου 2021 10:01
Εκπληκτική φωτογραφία του Hubble κατέγραψε ένα πολύ σπάνιο φαινόμενο

Μία φωτογραφία του Hubble έχει μονοπωλήσει το ενδιαφέρον των επιστημόνων, αφού σε αυτήν απεικονίζεται ένα φαινόμενο που δε συναντάμε συχνά και περιλαμβάνει ένα αντικείμενο Herbig-Haro (HH) το οποίο εκτοξεύει τεράστιους πίδακες πλάσματος.

Τα HH είναι εξαιρετικά σπάνια μιας και χρειάζονται πολύ συγκεκριμένες συνθήκες για να δημιουργηθούν. Τα νεογέννητα άστρα είναι συχνά πολύ δραστήρια και σε ορισμένες περιπτώσεις εκτοξεύουν πολύ στενούς πίδακες ιονισμένου αερίου, αέριο το οποίο είναι τόσο καυτό που τα μόρια και τα άτομά του χάνουν τα ηλεκτρόνια τους, δίνοντάς του ένα υψηλό φορτίο. Οι πίδακες έπειτα συγκρούονται με τα νέφη αερίων και σκόνης που περιβάλλουν το νεοσχηματισμένο άστρο με ταχύτητες εκατοντάδων χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο. Αυτές οι γεμάτες ενέργεια συγκρούσεις δημιουργούν τα HH ή στην περίπτωσή μας το HH111 συγκεκριμένα, το οποίο ακτινοβολεί με τέτοια ένταση.

Το HH111 δημιουργήθηκε από ένα από τα άστρα στο δυαδικό σύστημα που βρίσκεται κοντά στο κέντρο της αφετηρίας των αερίων, ενώ εκτείνεται έως και 12 έτη φωτός μακριά από το άστρο. Και το δεύτερο άστρο όμως εκτοξεύει πίδακες αερίων, απλά σε πολύ μικρότερη έκταση και σε διαφορετική κατεύθυνση.

Η φωτογραφία καταγράφηκε με την Wide Field Camera 3 του Hubble και αποτελεί ένα συνδυασμό του ορατού φάσματος και του υπέρυθρου. Μπορείτε να κατεβάσετε την εικόνα για wallpaper στον υπολογιστή σας από εδώ.