Λευκορώσοι hackers προσπαθούν να ανατρέψουν την κυβέρνησή τους

Δίνοντας στη δημοσιότητα πληροφορίες για το καθεστώς Lukanshenko
30 Αυγούστου 2021 09:52
Λευκορώσοι hackers προσπαθούν να ανατρέψουν την κυβέρνησή τους

Μία ομάδα αντιφρονούντων ακτιβιστών οι οποίοι ονομάζονται Belarus Cyber Partisans, κατάφεραν να χακάρουν σχεδόν κάθε τμήμα της κυβέρνησης του Lukashenko. Σύμφωνα με το Bloomberg, κατάφεραν να πάρουν και να διαρρεύσουν πληροφορίες που βρήκανε σε κρίσιμα κυβερνητικά και αστυνομικά δίκτυα, σε μία προσπάθεια να ανατρέψουν την κυβέρνηση.

Οι προσπάθειές τους ξεκίνησαν από τις αμφιλεγόμενες εκλογές του 2020, όταν η νίκη του Alexander Lukashenko θεωρήθηκε πλαστή. Η ομάδα αποτελείται από 15 ειδικούς IT και κυβερνοασφάλειας οι οποίοι εργάζονται στον τεχνολογικό τομέα της χώρας. Κανένας από αυτούς δεν είναι επαγγελματίας hacker και μόνο οι τέσσερις από τους δεκαπέντε κάνουν το “ηθικό hacking”, όπως δηλώνουν στο MIT Tech Review.

Οι πρόσφατες επιθέσεις τους, τους έδωσαν πρόσβαση σε πλάνα από drones κατά τη διάρκεια των περσινών διαμαρτυριών, καθώς και στη βάση δεδομένων της παρακολούθησης κινητών τηλεφώνων του Υπουργείο Εσωτερικών Υποθέσεων. Έχουν επίσης πρόσβαση στα ηχητικά ντοκουμέντα των υπηρεσιών πρώτων βοηθειών και σε πλάνα από κάμερες παρακολούθησης των δρόμων αλλά και κάμερες κελιών απομόνωσης στις φυλακές.

Τις τελευταίες εβδομάδες έχουν δώσει στη δημοσιότητα λίστες με τα ονόματα πληροφοριοδοτών της αστυνομίας, προσωπικές πληροφορίες κατασκόπων και μυστικές καταγραφές από συστήματα παρακολούθησης της κυβέρνησης. Η διάθεση των πληροφοριών γίνεται μέσω του Telegram, στο οποίο έχουν πάνω από 77.000 ακολούθους.

Τους βοηθά μία οργάνωση ονόματι BYPOL, η οποία αποτελείται από πρώην στελέχη της κυβέρνησης του Lukashenko τα οποία αυτομόλησαν, καθώς και από εν ενεργεία στελέχη της τα οποία εκτελούν το ρόλο του κατασκόπου. Η BYPOL δίνει πληροφορίες στους Cyber Partisans για το πώς να έχουν πρόσβαση στις υποδομές της κυβέρνησης και από τη μεριά τους οι hackers δίνουν τις πληροφορίες που χρειάζεται η BYPOL για να ρίξει την κυβέρνηση.

Σκοπός των κυβερνοεπιθέσεων είναι να παραλύσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τις δυνάμεις ασφαλείας του καθεστώτος, να σαμποτάρουμε τα αδύναμα σημεία στις υποδομές και να παράσχουμε προστασία στους διαδηλωτές. Ο απώτερος στόχος μας είναι να σταματήσουμε τη βία και την καταπίεση από το τρομοκρατικό καθεστώς της Λευκορωσίας και να φέρουμε τη χώρα πίσω στις δημοκρατικές αρχές και στην ισχύ του νόμου. – Εκπρόσωπος Cyber Partisan