Η Σουηδία χρωστάει €1.3 εκατομμύρια σε εμπόρους ναρκωτικών μετά από επική crypto γκάφα

Η απειρία με τα κρυπτονίσματα τους κόστισε ακριβά
27 Αυγούστου 2021 09:18
Η Σουηδία χρωστάει €1.3 εκατομμύρια σε εμπόρους ναρκωτικών μετά από επική crypto γκάφα

Η Σουηδία πρέπει να πληρώσει 13 εκατομμύρια κορώνες (1.272.000 ευρώ) σε καταδικασμένους εγκληματίες για εμπόριο ναρκωτικών. Ναι, καλά διαβάσατε, το κράτος χρωστάει σε εγκληματίες χρήματα λόγω ενός λάθους των διωκτικών αρχών σε συνδυασμό με την κατακόρυφη αύξηση της τιμής των κρυπτονομισμάτων στη διάρκεια των δύο χρόνων που χρειάστηκαν οι αρχές για να πουλήσουν τα κρυπτονομίσματα. Ας τα πάρουμε  όμως τα πράγματα από την αρχή.

Τρεις άντρες καταδικάστηκαν για εμπόριο ναρκωτικών τον Απρίλιο του 2019 και οι αρχές κατέσχεσαν και 36 Bitcoins τα οποία προήλθαν από τις πωλήσεις ναρκωτικών. Οι άντρες καταδικάστηκαν σε φυλάκιση μεταξύ τεσσάρων και έξι ετών. Όταν βγήκε όμως η απόφαση το Μάιο του 2019, τα χρηματικά κεφάλαια καταχωρήθηκαν από την πολιτεία ως σουηδικές κορώνες και όχι ως Bitcoin. Με μία απλή μετατροπή, η ισοτιμία τους τότε ήταν 1.3 εκατομμύρια κορώνες (127.000 ευρώ).

Δύο χρόνια αργότερα ο υπάλληλος που είχε επιφορτιστεί με τα κρυπτονομίσματα, έβγαλε προς πώληση τα Bitcoins. Το πρόβλημα ήταν πως η αξία του Bitcoin είχε εκτοξευτεί μέσα σε αυτό το διάστημα από 40.000 κορώνες σε ένα εκατομμύριο κορώνες. Η γραφειοκρατία κόστισε αδρά στους Σουηδούς, αφού πλέον έχουν σημαντικά περισσότερα κεφάλαια από αυτά που είχαν δηλώσει αρχικά. Τώρα, η Σουηδία πρέπει να επιστρέψει τα υπόλοιπα χρήματα στους κρατούμενους.

Η εισαγγελέας της υπόθεσης, Tove Kullberg, δικαιολογείται λέγοντας πως αυτή ήταν μία από τις πρώτες υποθέσεις όπου τα κέρδη ενός εγκλήματος ήταν σε κρυπτονομίσματα και παραδέχεται πως η γνώση της γύρω από αυτά ήταν ελλιπής τότε, ενώ δεν υπήρχαν και οδηγίες για το χειρισμό τέτοιων υποθέσεων.

Αυτό μπορεί να είναι ένα μάθημα που το πλήρωσαν ακριβά οι σουηδικές αρχές, αποτελεί όμως και ένα κίνητρο για κυβερνήσεις και δικαστικά συστήματα από όλο τον κόσμο να αναβαθμίσουν τις νομικές διαδικασίες τους για να προλαβαίνουν τις εξελίξεις των κρυπτονομισμάτων.