Το Facebook αναγκάζεται να δώσει στη δημοσιότητα αναφορά διαφάνειας που έκρυβε έως τώρα

Επειδή δεν ήταν καλή για την εικόνα του
23 Αυγούστου 2021 09:40
Το Facebook αναγκάζεται να δώσει στη δημοσιότητα αναφορά διαφάνειας που έκρυβε έως τώρα

Το Facebook δεν έδωσε ποτέ στη δημοσιότητα την αναφορά διαφάνειας του πρώτου τριμήνου του 2021 και προτίμησε να δώσει αυτήν του δεύτερου τριμήνου η οποία σχημάτιζε μία πιο όμορφη εικόνα για την εταιρία. Οι New York Times όμως κατάφεραν να αποκτήσουνε ένα αντίγραφο της αναφοράς του πρώτου τριμήνου αποκαλύπτοντας πως το link με τις περισσότερες θεάσεις μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου ήταν μία ιστορία ενός θανάτου γιατρού από την Florida που θεωρήθηκε αρχικά ότι συνδέεται με το εμβόλιο της COVID-19.

Μετά από την πίεση των μέσω και του κοινού, το Facebook αποφάσισε να δώσει στη δημοσιότητα την αναφορά του πρώτου τριμήνου, λέγοντας πως δεν το έκανε μέχρι τώρα “επειδή υπήρχαν σημαντικές διορθώσεις που θέλαμε να κάνουμε στο σύστημα”, χωρίς να αποκαλύπτει ποιες είναι αυτές οι διορθώσεις.

Τα μέσα ενημέρωσης έγραψαν για το γιατρό που πέθανε. Όταν ο ιατροδικαστής αποκάλυψε την αιτία θανάτου, η Chicago Tribune ανανέωσε το αρχικό της άρθρο και οι New York Times όχι. Θα ήταν σωστό να αφαιρούσαμε το άρθρο των Times επειδή ήταν παραπληροφόρηση; Φυσικά και όχι. Κανείς δε λέει αυτό. Αλλά δείχνει το πόσο δύσκολο είναι να ορίσεις την παραπληροφόρηση.

Πρακτικά το πρώτο άρθρο σε θεάσεις στο Facebook για το πρώτο τρίμηνο του έτους ήταν fake news, κάτι που δεν ήθελε το Facebook στην αναφορά του. Η αναφορά του δευτέρου τριμήνου του Facebook είναι σαφώς πιο ανάλαφρη με το πρώτο post σε views να είναι ένα παζλ λέξεων, το δεύτερο ένα post που ζητά από τους χρήστες άνω των 30 να ανεβάσουν μία φωτογραφία από τα νιάτα τους και τα κυρίαρχα links είναι YouTube, UNICEF, Spotify και άλλα.

Αξίζει να σημειωθεί πως μόλις αυτήν την εβδομάδα το Facebook…ευλόγησε τα γένια του λέγοντας πως είναι “η πιο διάφανη πλατφόρμα στο internet”.