Βρέθηκε το παλαιότερο μήνυμα σε μπουκάλι και διασταυρώθηκε η προέλευσή του (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Ένα συναρπαστικό ταξίδι στο χρόνο
22 Αυγούστου 2021 12:13
Βρέθηκε το παλαιότερο μήνυμα σε μπουκάλι και διασταυρώθηκε η προέλευσή του (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Το 2018, η Tonya Illman απολάμβανε το μπάνιο της στην παραλία του Wedge Island της δυτικής Αυστραλίας. Πενήντα μέτρα από την ακτογραμμή, βρήκε μισοθαμμένο ένα μπουκάλι το οποίο περιείχε ένα μήνυμα με ημερομηνία του 1886 – 132 ετών παλιό. Το μπουκάλι όπως αποκαλύφθηκε, ταξίδεψε για έναν αιώνα περίπου 950 χιλιόμετρα από το σημείο ρίψης του, κάπου στον Ινδικό ωκεανό.

Το σημείωμα που περιείχε δεν το έγραψε κάποιος ναυαγός όπως έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε στις ταινίες. Στην πραγματικότητα πρόκειται για μέρος ενός γερμανικού πειράματος της εποχής το οποίο πραγματοποιήθηκε από το 1864 έως το 1933, σε μία προσπάθεια να καταγραφούν τα ωκεάνια ρεύματα. Παρόμοιο πρόγραμμα είχε και το ναυτικό της Βρετανίας.

Χιλιάδες μπουκάλια πετάχτηκαν στη θάλασσα από γερμανικά πλοία και κάθε ένα περιείχε ένα χαρτί το οποίο στη μία πλευρά του ανέγραφε την ημερομηνία, τις ακριβείς συντεταγμένες του πλοίου όταν πετάχτηκε το μπουκάλι, το όνομα του πλοίου, το λιμάνι του και τη διαδρομή που ακολουθούσε.

Στην άλλη πλευρά υπήρχε ένα ερωτηματολόγιο για αυτόν που έβρισκε το μπουκάλι, το οποίο ζητούσε πληροφορίες όπως το πού βρέθηκε το μπουκάλι και πότε, ενώ ζητούσε την επιστροφή του γράμματος είτε στο Ναυτικό Παρατηρητήριο της Γερμανίας στο Αμβούργο είτε στο κοντινότερο γερμανικό προξενείο.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση το μελάνι είχε ξεθωριάσει, αλλά ο σύζυγος της Illman, κατάφερε να ξεχωρίσει την ημερομηνία, τις συντεταγμένες, την πορεία, και το όνομα του πλοίου.

Το μήνυμα ανέφερε:

Το μπουκάλι αυτό πετάχτηκε στη θάλασσα

Στις 12 Ιουνίου 1886

Σε γεωγραφικό πλάτος 32 μοίρες και 49 λεπτά νότια

Και γεωγραφικό μήκος 105 μοίρες και 25 λεπτά ανατολικά του Greenwich

Από: πλοίο barc (ιστιοπλοϊκό με τρεις ή περισσότερους ιστούς): Paula

Λιμάνι εκκίνησης: Elsfleth

Καπετάνιος: D[δυσανάγνωστο)

Στο ταξίδι: από Cardiff προς Macassar

Αυτός που θα το βρει παρακαλείται να στείλει το σημείωμα στο μπουκάλι στο German Naval Observatory στο Αμβούργο ή στο κοντινότερο προξενείο για την επιστροφή στην ίδια υπηρεσία, αφού συμπληρώσει τα στοιχεία στο πίσω μέρος.

Το σημείωμα κατέληξε στο Μουσείο της Δυτικής Αυστραλίας για επιβεβαίωση και ειδικοί κατέληξαν στο συμπέρασμα πως είναι αυθεντικό. Μάλιστα, όταν το μουσείο επικοινώνησε με ερευνητές στη Γερμανία, μπόρεσαν να διασταυρωθούν όλες οι πληροφορίες.

Μία έρευνα αρχείων από τους Γερμανούς, βρήκε το μετεωρολογικό ημερολόγιο του πλοίου Paula και υπήρχε μία καταχώρηση στις 12 Ιουνίου 1886 από τον καπετάνιο, O. Diekmann, καταγράφοντας τη ρίψη του μπουκαλιού. Η ημερομηνία και οι συντεταγμένες είναι ακριβώς αυτές που αναφέρονται στο σημείωμα. Μία ανάλυση γραφής του σημειώματος και του ημερολογίου δείχνουν πως προέρχονται από τον ίδιο άνθρωπο.

Από τα χιλιάδες μπουκάλια που πετάχτηκαν στη θάλασσα στα πλαίσια αυτού του πειράματος, έχουν βρεθεί μόνο τα 663. Το μπουκάλι βρίσκεται τώρα στο Μουσείο της Δυτικής Αυστραλίας ως έκθεμα. Μπορείτε να διαβάσετε όλη την αναφορά του μουσείο για αυτό, πατώντας εδώ.