Το Facebook κρύβει τις λίστες φίλων των χρηστών στο Αφγανιστάν

Προσφέρει και κλείδωμα του λογαριασμού με ένα κλικ
20 Αυγούστου 2021 09:50
Το Facebook κρύβει τις λίστες φίλων των χρηστών στο Αφγανιστάν

Οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν τρέχουν και οι έρευνες σπίτι-σπίτι πληθαίνουν με τους Ταλιμπάν να αναζητούν τους στόχους τους. Αναφορές έως τώρα κάνουν λόγο για εφόδους σε σπίτια δημοσιογράφων, μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, γυναικών με δημόσια παρουσία και άλλοι. Το Facebook, θέλοντας να προστατέψει την ιδιωτικότητα των χρηστών στη χώρα για να μην αποτελέσουν στόχο, εισάγει νέα εργαλεία.

Καταρχάς το “one-click” εργαλείο ενεργοποιεί τις ρυθμίσεις ιδιωτικότητας του timeline με ένα κλικ, απαγορεύοντας σε όσους δεν είναι φίλοι του χρήστη να δουν το timeline του, να κατεβάσουν ή να μοιραστούν φωτογραφίες του, ενθαρρύνοντας τους χρήστες να “περιορίσουν τι βλέπουν οι άγνωστοι για εσάς”. Το εργαλείο δε θα είναι  διαθέσιμο στο Instagram, αλλά σε αυτήν την εφαρμογή οι χρήστες θα λαμβάνουν “pop-up alerts” που θα τους δίνουν οδηγίες για να κλειδώσουν τους λογαριασμούς τους αν χρειάζεται.

Το Facebook κρύβει επίσης προσωρινά τις λίστες φίλων των χρηστών του στη χώρα για να μην μπορούν να εντοπίζονται εύκολα από τους Ταλιμπάν οι επαφές κάποιου. Παροτρύνει μάλιστα και χρήστες από όλο τον κόσμο οι οποίοι έχουν Facebook φίλους από το Αφγανιστάν, να αλλάξουν τις ρυθμίσεις ιδιωτικότητας για τη λίστα φίλων τους.

Συνεργαζόμαστε στενά με τους συναδέλφους μας στη βιομηχανία, την πολιτισμένη κοινωνία και την κυβέρνηση για να παρέχουμε  όποια υποστήριξη μπορούμε για να προστατέψουμε τους ανθρώπους. Έχουμε στήσει ένα ειδικό κέντρο επιχειρήσεων για να ανταποκριθούμε στις νέες απειλές που προκύπτουν. Ξέρουμε πως κανένα μεμονωμένο βήμα δεν είναι αρκετό από μόνο του σε μία τέτοια κρίση, αλλά παρακολουθούμε στενά την κατάσταση καθώς εξελίσσεται και θα πάρουμε τα απαραίτητα μέτρα για να προστατέψουμε τους ανθρώπους σε πραγματικό χρόνο.