Η Moderna ξεκινάει δοκιμές σε ανθρώπους για εμβόλιο κατά του HIV

Είναι τύπου mRNA
19 Αυγούστου 2021 10:35
Η Moderna ξεκινάει δοκιμές σε ανθρώπους για εμβόλιο κατά του HIV

Δύο εμβόλια κατά του ιού της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας – γνωστού και ως HIV που προκαλεί τη νόσο AIDS – θα μπουν στη φάση των ανθρώπινων δοκιμών αυτήν την εβδομάδα, σύμφωνα με την ανάρτηση κλινικών δοκιμών του National Institutes of Health. Τα εμβόλια είναι της Moderna και βασίζονται σε τεχνολογία mRNA, την ίδια τεχνική με την οποία δημιούργησε και το εμβόλιο κατά της COVID-19.

Η πρώτη φάση των δοκιμών θα περιλαμβάνει 56 υγιείς ενήλικες ηλικίας 18 έως 50 ετών που δεν έχουν τον ιό HIV, δοκιμάζοντας έτσι την ασφάλεια του εμβολίου ενώ ταυτόχρονα περιμένουν μία βασική ανταπόκριση του ανοσοποιητικού. Η Moderna θα δοκιμάσει δύο εκδόσεις του νέου εμβολίου, το οποίο ονομάζεται επίσημα mRNA-1644. Θα υπάρξουν τέσσερις ομάδες που θα συμμετέχουν στις δοκιμές, με τις δύο να λαμβάνουν την μία έκδοση του εμβολίου και τις άλλες δύο την άλλη. Πρόκειται την πρώτη φορά που θα δοκιμαστεί mRNA εμβόλιο κατά του HIV σε ανθρώπους.

Τα mRNA στελέχη που υπάρχουν στο εμβόλιο θα εισέλθουν στα ανθρώπινα κύτταρα, παρέχοντάς τους την πληροφορία για να δημιουργήσουν μικρά κομμάτια των ίδιων των πρωτεϊνών που βρίσκονται στο εξωτερικό του ιού. Αυτές οι πρωτεΐνες λειτουργούν ως αναγνωριστικές για το ανοσοποιητικό μας σύστημα, έτσι ώστε να μπορεί στο μέλλον να τις αναγνωρίζει και να καταπολεμά τον ίδιο τον ιό. Η ίδια διαδικασία λειτούργησε πολύ καλά κατά του SARS-CoV-2 και οι επιστήμονες ελπίζουν να λειτουργήσει και για τον HIV.

Ο HIV υπήρξε ανέκαθεν ένας πολύ δύσκολος ιός για να παραχθεί εμβόλιο για αυτόν, κυρίως επειδή ο ιός ενσωματώνεται ταχύτατα στο ανθρώπινο γονιδίωμα – μέσα σε 72 ώρες από τη μετάδοση – καταλήγοντας έτσι σε μία μόλυνση μη αναστρέψιμη. Αυτό σημαίνει πως “υψηλά επίπεδα προστατευτικών αντισωμάτων πρέπει να βρίσκονται παρόντα τη στιγμή της μετάδοσης για να αποφευχθεί εντελώς η μόλυνση” αναφέρει ένα paper στο Nature Reviews Immunology.

Οι επιστήμονες ελπίζουν πως το mRNA εμβόλιο θα πετύχει εκεί που απέτυχαν τα υπόλοιπα. Η International AIDS Vaccine Initiative είχε δοκιμάσει στο παρελθόν ένα mRNA πειραματικό εμβόλιο χρησιμοποιώντας ένα μη mRNA σύστημα εμβολιασμού. Η πρώτες δοκιμές έδειξαν υποσχόμενα αποτελέσματα με το 97% των συμμετεχόντων να παρουσιάζουν κάποιου είδους ανταπόκριση στο ανοσοποιητικό, χωρίς αυτές να είναι αρκετές για να αποκρούσουν μία μόλυνση από HIV, αποδεικνύοντας όμως πως το mRNA σύστημα είναι ο σωστός δρόμος. Χρησιμοποιώντας το σύστημα της Moderna, οι ερευνητές ελπίζουν να βελτιώσουν και να διευρύνουν το είδος των κυττάρων και αντισωμάτων που παράγει το σώμα ως αντίδραση στο εμβόλιο.

Αν το εμβόλιο περάσει την πρώτη φάση δοκιμών, μένουν οι φάσεις 2 και 3 για να διαπιστώσουμε πόσο καλά λειτουργεί στο να αποτρέπει τη μόλυνση με HIV στον ευρύτερο πληθυσμό.