Βρήκε το κλεμμένο ηλεκτρικό πατίνι του με τα AirTags της Apple (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Όλο το χρονικό της περιπέτειας
14 Αυγούστου 2021 12:08
Βρήκε το κλεμμένο ηλεκτρικό πατίνι του με τα AirTags της Apple (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Τα AirTags της Apple δημιουργήθηκαν για βοηθούν τον κόσμο να βρίσκει αντικείμενα που έχει χάσει, όπως κλειδιά, πορτοφόλια, τσάντες κλπ. Τελευταία όμως αποδεικνύεται πως είναι και ένα ικανό αντικλεπτικό σύστημα εντοπισμού. Πέρα από ένα προηγούμενο περιστατικό με κλεμμένο ποδήλατο που είχαμε αναφέρει, ένα ακόμα περιστατικό έγινε viral και αφορά ένα ηλεκτρικό scooter.

Ο Dan Guido, CEO της Trail of Bits, μίας εταιρίας κυβερνοασφάλειας, διαπίστωσε κάποια στιγμή πως το scooter του είχε κλαπεί και αποφάσισε να μοιραστεί την περιπέτειά του στο Twitter. Αυτό που δεν ήξεραν οι κλέφτες, ήταν πως ο Guido είχε τοποθετήσει δύο AirTags στο scooter, το ένα ως δόλωμα για να το βρουν εύκολα και να παραιτηθούν από την αναζήτηση για κάποιο άλλο.

Όταν εντόπισε για πρώτη φορά το scooter, ήρθε σε επαφή με την αστυνομία η οποία δεν πρόσφερε κάποια βοήθεια καθώς δε γνώριζαν τον τρόπο που λειτουργούσαν τα AirTags και φοβήθηκαν μήπως τον βοηθήσουν να διαπράξει κάποια αδίκημα. Ο Guido είχε περιορισμένο χρόνο καθώς είχε να προλάβει μία πτήση και έτσι έμεινε άπραγος, φοβούμενος πως δε θα ξαναδεί το scooter του μιας και τα AirTags αρχίζουν να παράγουν θόρυβο όταν βρίσκονται κοντά σε κάποιο iPhone για αρκετό διάστημα, έτσι ώστε να μη χρησιμοποιούνται για παρακολούθηση.

Ήταν όμως τυχερός και το AirTag δεν κουνήθηκε για ολόκληρη την εβδομάδα. Ο Guido επισκέφτηκε ξανά το αστυνομικό τμήμα, πείθοντάς τους να τον βοηθήσουν. Έτσι, με ένα περιπολικό έφτασαν σε ένα κατάστημα ηλεκτρικών μηχανών και scooter, όπου μέσα εντόπισε το δικό του.

Οι υπάλληλοι τον αντιμετώπισαν με δυσπιστία μέχρι που τους έδειξε πως είναι συνδεδεμένος με την εφαρμογή της εταιρίας στο scooter. Ο Guido ρώτησε τον μηχανικό γιατί ήταν κομμένα τα καλώδια του ρεύματος, με το μηχανικό να απαντάει αμήχανα πως η κυρία που το έφερε παραπονέθηκε για τα φρένα και έτσι τα έκοψε, κάτι το οποίο δεν είχε νόημα.

Οι αστυνομικοί ξεκίνησαν να κάνουν ερωτήσεις για την προέλευση των εμπορευμάτων στο κατάστημα, ενώ ο Guido τους προέτρεψε να κατασχέσουν και το υλικό από τις κάμερες ασφαλείας της προηγούμενης εβδομάδας πριν το σβήσουν, κάτι που προκάλεσε την οργή των υπαλλήλων οι οποίοι απείλησαν ακόμα και τη ζωή του. “Το μόνο που καταφέρνεις είναι να κάνεις εχθρούς” του είπε ένας καθώς έκανε τη χειρονομία πως τραβάει τη σκανδάλη όπλου κοντά στο κεφάλι του.

Τέλος καλό όλα καλά λοιπόν και η κατασκευάστρια του scooter θα αντικαταστήσει το χαλασμένο scooter του Guido. Μάλιστα ο ίδιος δίνει και κάποιες συμβουλές σε όσους επιχειρήσουν το ίδιο.

  1. Χρησιμοποιείστε κολλητική ταινία που δεν ξεχωρίζει και καταπνίγει το θόρυβο.
  2. Μην ενεργοποιείτε το Lost Mode καθώς θα ειδοποιήσει τον κλέφτη πως κάποιος τον παρακολουθεί.
  3. Δράστε γρήγορα πριν να ενεργοποιηθεί το χαρακτηριστικό της αντιμετώπισης της παρακολούθησης κατά το οποίο παράγει έναν έντονο θόρυβο το AirTag.
  4. Σε κάθε περίπτωση απευθυνθείτε στην αστυνομία και αποφύγετε την προσωπική επαφή. Μην προσπαθήσετε να ανακτήσετε τα κλεμμένα αγαθά σας χωρίς τη βοήθεια της αστυνομίας.