Ήρθε η κρυπτογράφηση στο Messenger αλλά όχι όπως περιμέναμε 

Τι ισχύει τώρα και ποια τα σχέδια για το μέλλον;

Ήρθε η κρυπτογράφηση στο Messenger αλλά όχι όπως περιμέναμε

Το Facebook δεν είναι γνωστό για την ιδιωτικότητα που προσφέρει δεδομένων όλων των σκανδάλων γύρω από το θέμα, ωστόσο φαίνεται πως η πλατφόρμα προσπαθεί να διορθώσει τις αδυναμίες της. Ανακοίνωσε λοιπόν κρυπτογράφηση από άκρη σε άκρη για βιντεοκλήσεις και κλήσεις ήχου.

Για όσους δε γνωρίζουν, η end-to-end κρυπτογράφηση πρακτικά περιλαμβάνει τα κλειδιά αποκρυπτογράφησης μόνο στις δύο συσκευές που επικοινωνούν μεταξύ τους. Έτσι, μόνο όταν το μήνυμα φτάσει στον παραλήπτη του αποκρυπτογραφείται και ακόμα κι αν έχει υποκλαπεί στην πορεία του, ο επιτιθέμενος δεν μπορεί να το διαβάσει.

Το νέο χαρακτηριστικό του Messenger έρχεται σε μία εποχή που οι βιντεοκλήσεις έχουν αυξηθεί κατακόρυφα λόγω της πανδημίας και μόνο στο Messenger φτάνουν τις 150 εκατομμύρια ημερησίως.

Επιπλέον, το Facebook αναβαθμίζει τον έλεγχο των μηνυμάτων που εξαφανίζονται, προσθέτοντας περισσότερες επιλογές χρόνου πριν εξαφανιστούν όλα τα νέα μηνύματα, από 5 δευτερόλεπτα έως 24 ώρες.

Τα μελλοντικά σχέδια του Facebook συμπεριλαμβάνουν και κρυπτογράφηση στα group chats.

Θα ξεκινήσουμε τις δοκιμές για κρυπτογράφηση από άκρη σε άκρη στα group chats, συμπεριλαμβανομένων των ηχητικών και video κλήσεων, για φίλους και οικογένεια που έχουν ήδη μία υπάρχουσα συζήτηση. Θα δοκιμάσουμε επίσης και τον έλεγχο της παράδοσης στις end-to-end κρυπτογραφημένες συζητήσεις σας. Έτσι, θα αποτρέψετε ανεπιθύμητες αλληλεπιδράσεις, αποφασίζοντας ποιος μπορεί να δει τη λίστα των συζητήσεών σας, ποιος πάει στο φάκελο αιτημάτων μηνυμάτων και ποιος δεν μπορεί να σας στείλει καθόλου μηνύματα.

Αξιοπερίεργο είναι το γεγονός πως το Facebook είχε ανακοινώσει πως η end-to-end κρυπτογράφηση στα μηνύματα στο Messenger δε θα έρθει πριν το 2022 και τώρα βλέπουμε να ενεργοποιείται για video και κλήσεις αλλά όχι για τα μηνύματα. Το Facebook έχει βέβαια εισάγει τις μυστικές συζητήσεις που εξαφανίζονται, αλλά αυτό είναι κάτι που οι χρήστες πρέπει να ενεργοποιούν κάθε φορά.

0 σχολια