Εργαλείο AI που "ξεντύνει" γυναίκες σε φωτογραφίες έχει προκαλέσει σάλο

Το Ηνωμένο Βασίλειο ζητά την κατάργησή του
13 Αυγούστου 2021 10:53
Εργαλείο AI που "ξεντύνει" γυναίκες σε φωτογραφίες έχει προκαλέσει σάλο

Μία εφαρμογή έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων τελευταία, με το θέμα να φτάνει ακόμα και στο Βρετανικό Κοινοβούλιο. Ο λόγος για ένα εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης το οποίο “ξεντύνει” γυναίκες σε φωτογραφίες και έχει δεχτεί εκατομμύρια επισκέψεις τον τελευταίο μήνα. Η εφαρμογή υπόσχεται να “αποκαλύψει την κρυμμένη αλήθεια κάτω από τα ρούχα” και ξεκίνησε τη λειτουργία της πέρυσι. Χρησιμοποιείται κυρίως για να ξεγυμνώσει γυναίκες celebrities, ενώ μέχρι και πολιτικοί έχουν αμφισβητήσει τη νομιμότητά της, με την Maria Miller του Βρετανικού Κοινοβουλίου να ζητά την απαγόρευσή της.

Δεν είναι η πρώτη φορά που μία AI χρησιμοποιείται για παράνομους σκοπούς. Ένα ακόμα παρόμοιο εργαλείο είχε κάνει την εμφάνισή του το 2019, αλλά αποσύρθηκε άμεσα όταν έγινε αντιληπτή η προοπτική για κατάχρηση.

Η Βουλή πρέπει να έχει την ευκαιρία να αποφασίσει αν οι γυμνές και σεξουαλικού περιεχομένου εικόνες που παράγονται ψηφιακά χωρίς συναίνεση, πρέπει να είναι παράνομες και πιστεύω πως αν γινόταν αυτό, θα άλλαζε ο νόμος. – Maria Miller

Η ίδια θεωρεί πως πρέπει να είναι παράνομο να διαδίδεις σεξουαλικές εικόνες online χωρίς συναίνεση, με τιμωρία που να αντιστοιχεί στις επιπτώσεις που έχουν αυτές στη ζωή των ανθρώπων.

Αν οι πάροχοι software αναπτύξουν αυτήν την τεχνολογία, είναι συνένοχοι σε ένα πολύ σοβαρό έγκλημα και πρέπει να απαιτείται από αυτούς να σχεδιάσουν τα προϊόντα τους για να το αποτρέπουν αυτό. Προς το παρόν, η δημιουργία και διάδοση χωρίς συναίνεση σεξουαλικών εικόνων μέσω ψηφιακής τεχνολογίας δεν προβλέπεται από το νόμο.

Ομάδες υποστήριξης θυμάτων τονίζουν πως έως τώρα είναι ευθύνη των ίδιων των θυμάτων να προσπαθήσουν να αφαιρέσουν προσωπικό τους περιεχόμενο από το internet, ένα επιπρόσθετο βάρος τη στιγμή που βρίσκονται σε ευάλωτη ψυχολογική κατάσταση.

Ο Ivan Bravo, developer ενός εκ των πολλών τέτοιων εργαλείων δήλωσε στο BBC:

Τέτοιες δημιουργίες δεν είναι ηθικές, κυρίως από τον τρόπο που χρησιμοποιούνται τώρα και από τον τρόπο που οι developers τις διαφημίζουν ως “ξεγυμνώστε τους φίλους σας”. Ωστόσο δε ζούμε σε έναν τέλειο κόσμο και οι άνθρωποι έψαχναν πάντα τρόπο να το κάνουν αυτό, οπότε ήταν μόνο θέμα χρόνου πριν μία τέτοια τεχνολογία αναπτυχθεί. Προσωπικά θα ήθελα να είχα και μία εκδοχή για ξεγύμνωμα αντρών ή ακόμα και για φανταστικούς χαρακτήρες όπως τα άνιμε, ώστε όλοι οι άνθρωποι να απολαμβάνουν ή να πειραματίζονται με αυτού του είδους τη διασκέδαση ενηλίκων. Ο στόχος είναι να βρούμε ποιες χρήσεις μπορούμε να δώσουμε σε αυτήν την τεχνολογία μέσα στο νομικό και ηθικό πλαίσιο.