Hackers έκλεψαν $600 εκατομμύρια σε crypto και επέστρεψαν τα μισά

Η περίεργη υπόθεση του δικτύου Poly
12 Αυγούστου 2021 10:43
Hackers έκλεψαν $600 εκατομμύρια σε crypto και επέστρεψαν τα μισά

Υπάρχουν σπάνιες περιπτώσεις όπου ο κλέφτης επιστρέφει τα κλοπιμαία στον ιδιοκτήτη και τώρα για πρώτη φορά βλέπουμε αυτό το φαινόμενο και στα κρυπτονομίσματα. Hackers οι οποίοι εκμεταλλεύτηκαν μία ευπάθεια στο δίκτυο Poly – μία πλατφόρμα η οποία συνδέει διαφορετικά blockchains ώστε να συνεργάζονται μεταξύ τους – κατάφεραν να κλέψουν κρυπτονομίσματα αξίας $600 εκατομμυρίων, πραγματοποιώντας μία από τις μεγαλύτερες ληστείες crypto στην ιστορία. Αλλά τα γεγονότα πήραν μία περίεργη τροπή, όταν από μόνοι τους επέστρεψαν σχεδόν τα μισά.

Το Poly έλαβε ένα μήνυμα από τους hackers το οποίο ήταν ενσωματωμένο στη συναλλαγή κρυπτονομισμάτων, λέγοντας πως είναι “έτοιμοι να επιστρέψουν” τα χρήματα. Έως τώρα, περίπου $258 εκατομμύρια έχουν επιστραφεί, χωρίς να είναι ξεκάθαρο τι θα γίνει με το υπόλοιπο ποσό.

Το κίνητρο των δραστών πίσω από την επιστροφή χρημάτων παραμένει άγνωστος, πολλοί όμως θεωρούν πως έγινε λόγω της δυσκολίας να “ξεπλύνεις” κρυπτονομίσματα. Μιλώντας στο CNBC, ο επικεφαλής της εταιρίας blockchain analytics, Elliptic, αναφέρει:

Νομίζω πως αυτό επιδεικνύει πως ακόμα κι αν κλέψεις crypto, το ξέπλυμά τους και η μετατροπή τους σε μετρητά είναι πολύ δύσκολη, λόγω της διαφάνειας του blockchain και τη χρήση των blockchain analytics. Σε αυτήν την περίπτωση ο hacker συμπέρανε πως η ασφαλέστερη επιλογή ήταν να επιστρέψει τα κλεμμένα.

Μόλις οι hackers έκλεψαν τα χρήματα, άρχισαν να τα στέλνουν σε διάφορες διευθύνσεις crypto. Ερευνητές της εταιρίας SlowMist εντόπισαν $610 εκατομμύρια να μεταφέρονται σε τρεις διευθύνσεις και δήλωσαν πως έχουν στη διάθεσή τους "mailbox, IP και λεπτομέρειες συσκευής" και προσπαθούν "να εντοπίσουν πιθανά στοιχεία ταυτότητας του επιτιθέμενου".