Καθυστέρηση στις νέες στολές της NASA κάνει αδύνατη την αποστολή στη Σελήνη το 2024

Θα υπάρξουν καθυστερήσεις στο Project Artemis
11 Αυγούστου 2021 10:58
Καθυστέρηση στις νέες στολές της NASA κάνει αδύνατη την αποστολή στη Σελήνη το 2024

Πέρασαν σχεδόν δύο χρόνια από την αποκάλυψη των νέων διαστημικών στολών της NASA τις οποίες θα φορούν οι αστροναύτες του Project Artemis που θα πατήσουν στη Σελήνη, ωστόσο νέα αναφορά από γενικό επιθεωρητή αποκαλύπτει πως η ανάπτυξη των στολών θα καθυστερήσει ακόμα δύο χρόνια, κάνοντας αδύνατη την πραγματοποίηση της αποστολής το 2024 όπως και έχει προγραμματιστεί. Πέρα από αυτό θα χρειαστούν επιπλέον κεφάλαια $1 δισεκατομμυρίου.

Οι δύο πρώτες στολές αναμένεται να είναι έτοιμες τον Απρίλιο του 2025 το νωρίτερο. Δεδομένων αυτών των αναμενόμενων καθυστερήσεων στην ανάπτυξη των διαστημικών στολών, μία προσελήνωση στα τέλη του 2024 όπως σχεδιάζει η NASA δεν είναι εφικτή. – Γραφείο Γενικού Επιθεωρητή

Η NASA έχει ήδη ξοδέψει $420 εκατομμύρια στην ανάπτυξη διαστημικών στολών από το 2007, πριν ακόμα δημιουργηθεί το Project Artemis. To xEMU πρόγραμμα – όπως το αποκαλεί η NASA – έχει σκοπό να δημιουργήσει ασφαλέστερες και πιο λειτουργικές στολές από αυτές που χρησιμοποιούν σήμερα οι αστροναύτες στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, προσφέροντάς τους μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων και ευλυγισία.

Τα προβλήματα στην ανάπτυξη εντοπίζονται κυρίως στο hardware και συγκεκριμένα στο Display and Control Unit, την οθόνη των αστροναυτών από την οποία θα ελέγχουν κρίσιμες λειτουργίες της στολής τους. Καθυστερήσεις υπάρχουν όμως και στη συναρμολόγηση των στολών, καθώς υπήρξαν περιστατικά χρήσης λανθασμένων εξαρτημάτων που διαπιστώθηκε ότι οφείλονται σε “κατάρρευση της επικοινωνίας της ομάδας και σε πρόσθεση προσωπικού χωρίς εμπειρία”. Για τις στολές συνεργάζονται 27 διαφορετικές εταιρίες και οργανισμοί και ο καθένας κατασκευάζει διαφορετικά μέρη της στολής. Το γεγονός σχολίασε καυστικά και ο Elon Musk, παραθέτοντας ένα γνωμικό που ταιριάζει με το δικό μας “όπου λαλούν πολλοί κοκόροι αργεί να ξημερώσει”, ενώ προσφέρθηκε να αναλάβει η SpaceX την κατασκευή των στολών.