Η Google ήθελε να εξαγοράσει την Epic

Επειδή αισθάνθηκε απειλημένη
10 Αυγούστου 2021 10:00
Η Google ήθελε να εξαγοράσει την Epic

Εταιρίες όπως η Google και η Apple έχουν τεράστια κέρδη από τα app store τους, καθώς παρακρατούν το 30% κάθε πώλησης, συμπεριλαμβανομένων των in-app αγορών. Όταν στην εξίσωση μπαίνουν παιχνίδια με πολλά microtransactions, όπως αυτά της Epic Games, το κέρδος είναι ακόμα μεγαλύτερο.

Έτσι, όταν η Epic αποφάσισε να προσφέρει πακέτα εκτός app store, η Google δεν ήταν πολύ χαρούμενη. Σκέφτηκε μάλιστα να εξαγοράσει την Epic πριν “μολύνει” το επιχειρηματικό της μοντέλο. Έτσι τουλάχιστον αναφέρουν τα έγγραφα του δικαστηρίου που δόθηκαν στη δημοσιότητα, στα οποία αναφέρεται πως η Google αισθάνθηκε απειλημένη από τα σχέδια της Epic να διαθέσει το Fortnite μέσω άλλων καναλιών και σκέφτηκε πως η εξαγορά της ήταν η μόνη λύση για να την αντιμετωπίσει.

Η Google είχε φτάσει σε σημείο να μοιραστεί τα κέρδη από το μονοπώλιο της με επιχειρηματικούς συνεταίρους για να διασφαλίσει τη συμφωνία τους να παραγκωνίσουν τον ανταγωνισμό, ανέπτυξε μία σειρά από εσωτερικά projects για να αντιμετωπίσει τη “μόλυνση” που αντιλαμβανόταν από τις προσπάθειες της Epic και άλλων, να προσφέρουν στους καταναλωτές και στους developers ανταγωνιστικές εναλλακτικές και σκέφτηκε μέχρι και την εξαγορά μέρους ή ολόκληρης της Epic για να διαλύσει την απειλή. – Περιγραφή της κατάστασης από την Epic

Τα εσωτερικά μηνύματα στα οποία συζητιέται αυτό το ενδεχόμενο παραμένουν μυστικά και τα έγγραφα του δικαστηρίου δε δείχνουν πως η Google πρόσφερε ποτέ πρόταση εξαγοράς στην Epic, ενώ δε δίνεται και ο χρόνος της συζήτησης. Η λογική λέει πάντως πως πρόκειται για μετά το 2018, αφού η Epic ήθελε να φέρει το Fortnite στο Android. Ο CEO της Epic δήλωσε πως το σχέδιο αυτό του ήταν άγνωστο εκείνον τον καιρό.

Η απάντηση της Google ήταν σύντομη και απόλυτη.

H μήνυση της Epic είναι αβάσιμη και παρανοεί τις επιχειρηματικές μας συζητήσεις. Το Android προσφέρει περισσότερες επιλογές στις κινητές συσκευές για τους developers και τους καταναλωτές.