Η Apple θα σκανάρει τις φωτογραφίες σας για εικόνες παιδικής κακοποίησης

Ως μέρος μέτρων για την ασφάλεια των παιδιών
06 Αυγούστου 2021 11:51
Η Apple θα σκανάρει τις φωτογραφίες σας για εικόνες παιδικής κακοποίησης

Η Apple επιβεβαίωσε τις φήμες που την ήθελαν να εισάγει ένα σύστημα με το οποίο θα σκάναρε τις φωτογραφίες των iPhones για να εντοπίσει εικόνες παιδικής κακοποίησης, ξεκαθαρίζοντας πως η σάρωση θα γίνεται στη συσκευή και όχι στο σύννεφο.

Η μέθοδος ανίχνευσης της Apple, γνωστή ως CSAM, είναι σχεδιασμένη με επίκεντρο την ιδιωτικότητα του χρήστη. Αντί να σαρώνονται οι εικόνες στο σύννεφο, το σύστημα πραγματοποιεί σάρωση στη συσκευή, χρησιμοποιώντας μία βάση δεδομένων γνωστών CSAM image hashes, που παρέχουν οι NCMEC και άλλοι οργανισμοί προστασίας των παιδιών. Η Apple επιπλέον, μεταμορφώνει αυτή τη βάση δεδομένων σε ένα σετ από hashes το οποίο δεν μπορεί να διαβαστεί και είναι αποθηκευμένο με ασφάλεια στις συσκευές των χρηστών.

Η Apple ισχυρίζεται επίσης πως χάρη σε ένα άλλο σύστημα που χρησιμοποιεί, θα μειωθούν οι πιθανότητες λανθασμένης αναγνώρισης παραβίασης από κάποιο λογαριασμό.

Χρησιμοποιώντας μία άλλη τεχνολογία που ονομάζεται “threshold secret sharing”, το σύστημα διασφαλίζει πως τα περιεχόμενα των πιστοποιητικών ασφαλείας δεν μπορούν να ερμηνευτούν από την Apple, εκτός κι αν ο λογαριασμός iCloud Photos ξεπεράσει ένα όριο γνωστού CSAM περιεχομένου. Το όριο έχει μπει για να προσφέρει εξαιρετικά υψηλού επιπέδου ακρίβεια και διασφαλίζει πως λιγότερο από μία στο τρισεκατομμύριο των περιπτώσεων το χρόνο θα αναφέρεται λανθασμένα σε κάποιο λογαριασμό.

Η Apple λέει πως μόλις εντοπιστεί περιεχόμενο παιδικής κακοποίησης, θα γίνει έλεγχος και από ειδικό κλιμάκιο υπαλλήλων για να σιγουρευτούν πως οι εικόνες ταιριάζουν όντως με τη βάση δεδομένων, πριν τις στείλουν στις αρχές. Ισχυρίζεται τέλος, πως η τεχνολογία αυτή μπορεί να εντοπίσει και επεξεργασμένες αλλά παρόμοιες εικόνες με τις αρχικές.

Η κίνηση αυτή όμως δεν έμεινε ασχολίαστη από ερευνητές ασφάλειας.

Ανεξάρτητα από τα μακροπρόθεσμα σχέδια της Apple, στείλανε ένα πολύ ξεκάθαρο μήνυμα. Κατά την άποψή τους, είναι πρέπον να δημιουργούμε συστήματα τα οποία θα σκανάρουν τα τηλέφωνα των χρηστών για απαγορευμένο περιεχόμενο. Αν έχουν δίκιο ή άδικο δεν έχει σημασία. Αυτό θα σπάσει το φράγμα – οι κυβερνήσεις θα το απαιτήσουν από όλους. – Matthew Green, ερευνητής ασφαλείας στο John Hopkins University