Ο Jeff Bezos χαρίζει $2 δις στη NASA για να τον βάλει ξανά στη διαστημική κούρσα  

Προειδοποιεί τη NASA πως θα το μετανιώσει αν δεν το κάνει

Ο Jeff Bezos χαρίζει $2 δις στη NASA για να τον βάλει ξανά στη διαστημική κούρσα

Ο Jeff Bezos θέλει να χρηματοδοτήσει την NASA με $2 δισεκατομμύρια σε μία προσπάθεια να επαναφέρει τη μάχη του διαστήματος μεταξύ της δικιάς του εταιρείας, και της SpaceX του Elon Musk. Ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου απευθύνθηκε στον Διευθυντή της NASA, Bill Nelson, με ανοιχτή επιστολή, προσφέροντάς του να καλύψει δισεκατομμύρια από τα κόστη της NASA.

Η ασυνήθιστη προσφορά του έρχεται λίγο μετά την ξαφνική απόφαση της  NASA να επιλέξει την SpaceX ως τη νικήτρια του συμβολαίου ύψους $2.9 δισεκατομμυρίων για την κατασκευή του οχήματος που θα πάει στη Σελήνη, το επονομαζόμενο Human Landing System (HLS).

Η NASA αρχικά ήταν να επιλέξει δύο ιδιωτικές εταιρίες για την ανάπτυξη του σκάφους που θα πάνε τους Αμερικανούς αστροναύτες στο φεγγάρι με την αποστολή Artemis, αλλά προς έκπληξη όλων επιλέχθηκε μόνο μία, η SpaceX, με το κόστος να είναι ο καθοριστικός παράγοντας σε αυτήν την απόφαση.

Η Blue Origin θα γεφυρώσει την οικονομική διαφορά της αδυναμίας του HLS με το να παραιτηθεί η ίδια από όλες τις πληρωμές για τη διάρκεια του τωρινού και των επόμενων δύο κυβερνητικών οικονομικών ετών, έως και $2 δισεκατομμύρια, αν επαναφέρουν το πρόγραμμα τώρα αμέσως. Η προσφορά αυτή δεν είναι μία αναβολή, αλλά μία ξεκάθαρη και μόνιμη παραίτηση από αυτές τις πληρωμές. Η προσφορά δίνει χρόνο για να συντονιστούν οι κυβερνητικές δράσεις. Χωρίς ανταγωνισμό, πολύ σύντομα η NASA  θα βρεθεί με περιορισμένες επιλογές καθώς θα προσπαθεί να διαπραγματευτεί προθεσμίες που λήγουν, σχεδιαστικές αλλαγές και υπερβάσεις κόστους. Χωρίς ανταγωνισμό, οι βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες φιλοδοξίες της NASA θα καθυστερήσουν, θα κοστίσουν περισσότερο και δε θα εξυπηρετήσουν το εθνικό συμφέρον.

3 σχολιο(α)