"Θα αλλάξουν τα πάντα" - Τεχνητή νοημοσύνη οδηγεί σε επανάσταση στην ιατρική  

Θα προβλέπουμε δομές πρωτεϊνών στο ανθρώπινο σώμα

"Θα αλλάξουν τα πάντα" - Τεχνητή νοημοσύνη οδηγεί σε επανάσταση στην ιατρική

Ερευνητές χρησιμοποιώντας την τεχνητή νοημοσύνη AlphaFold, κατάφεραν να προβλέψουν το σχήμα 350.000 πρωτεϊνών ανθρώπων και άλλων οργανισμών. Το επίτευγμα αυτό μπορεί να ανοίξει το δρόμο για δημιουργία νέων φαρμάκων που θα φέρουν επανάσταση στην ιατρική.

Οι πρωτεΐνες είναι σημαντικές δομές των ζωντανών οργανισμών και κάθε κύτταρο που έχουμε μέσα μας είναι γεμάτο με αυτές. Οι οδηγίες για τη δημιουργία τους περιέχονται στο DNA μας. Υπάρχουν περίπου 20.000 πρωτεΐνες στο ανθρώπινο γονιδίωμα και συνολικά ονομάζονται “πρωτέωμα”.

Θεωρούμε πως είναι η πιο πλήρης και ακριβής απεικόνιση του ανθρώπινου πρωτεώματος μέχρι σήμερα. Πιστεύουμε πως αυτό το επίτευγμα είναι η πιο σημαντική συνεισφορά της τεχνητής νοημοσύνης στην ανάπτυξη της επιστημονικής μας γνώσης μέχρι τώρα. Και νομίζουμε πως είναι ένα τέλειο παράδειγμα για να οφέλη που μπορεί να φέρει στην κοινωνία η τεχνητή νοημοσύνη. Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι να δούμε τι θα κάνει η επιστημονική κοινότητα με αυτό. – Dr. Demis Hassabis, συνιδρυτής της DeepMind

Η AI AlphaFold μπόρεσε να κάνει ακριβείς προβλέψεις στις δομικές θέσεις για το 58% τον αμινοξέων στο ανθρώπινο γονιδίωμα. Οι έως τώρα τεχνικές περιλάμβαναν κρυσταλλογραφία ακτίνων Χ, κρυογονική ηλεκτρο-μικροσκοπία και άλλα. Ωστόσο μόλις το 17% όλου του πρωτεώματος είχε επιβεβαιωθεί δομικά σε πείραμα.

Έχει να κάνει με την ταχύτητα, το γεγονός πως θα μας έπαιρνε έξι μήνες ανά δομή και τώρα χρειαζόμαστε δύο λεπτά. Δεν μπορούσαμε να προβλέψουμε πως θα γίνει τόσο σύντομα. Όταν στείλαμε τις εφτά ακολουθίες στην ομάδα της DeepMind, για τις δύο είχαμε ήδη τις πειραματικές δομές τους. Οπότε μπορέσαμε να τις συγκρίνουμε όταν μας ήρθαν τα αποτελέσματα. Είναι από αυτές τις στιγμές που σου σηκώνεται η τρίχα στο σβέρκο, επειδή οι δομές της AlphaFold ήταν πανομοιότυπες.

Αυτό θα αλλάξει τα πάντα για την κατανόησή μας όσον αφορά πώς λειτουργεί η ζωή, επειδή οι πρωτεΐνες αντιπροσωπεύουν τα δομικά συστατικά από τα οποία προέρχονται όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί. Οι εφαρμογές περιορίζονται μόνο από την κατανόησή μας.

Το όφελος της ανθρωπότητας από αυτό δε θα είναι μόνο μία νέα γενιά φαρμάκων για να αντιμετωπίζουμε ασθένειες. Μπορούν να σχεδιαστούν καλλιέργειες οι οποίες θα είναι ανθεκτικές στην κλιματική αλλαγή ή ένζυμα τα οποία θα διαλύουν τα πλαστικά προστατεύοντας το περιβάλλον, επιταχύνοντας τα ήδη υπάρχοντα projects κατά δεκαετίες. Η DeepMind θα κάνει τον κώδικα του AlphaFold και την πρωτεϊνική δομή διαθέσιμα σε ολόκληρη την επιστημονική κοινότητα και στόχος τώρα είναι να καλύψει κάθε ακολουθία πρωτεϊνών που είναι γνωστή στην επιστήμη, πάνω από 100 εκατομμύρια δομές.

Ροη ειδησεων