Μετάβαση στο περιεχόμενο

ή
|

Νέος εδώ;

Έχεις λογαριασμό;

Επαναφορά κωδικού

Εισάγετε το email σας και θα σας στείλουμε σύνδεσμο επαναφοράς

Θυμάστε τον κωδικό σας;

Εύρεση ονόματος χρήστη

Εισάγετε το email σας και θα σας στείλουμε το όνομα χρήστη

Θυμάστε το όνομα χρήστη σας;

Ο Γάλλος Πρόεδρος Macron στόχος του spyware Pegasus

Σοβαρεύουν τα πράγματα στην παγκόσμια διπλωματία

Αλέξανδρος Καρατζάς
Αλέξανδρος Καρατζάς

Αποθήκευση σε λίστα

Δεν υπάρχουν λίστες ακόμα

0/10 λίστες

Αποθήκευση σε λίστα

Δεν υπάρχουν λίστες ακόμα

0/10 λίστες

Ο Γάλλος Πρόεδρος Macron στόχος του spyware Pegasus

Πριν λίγες μέρες, έγγραφα που διέρρευσαν σε ειδησεογραφικά sites έκαναν λόγο για 50.000 τηλεφωνικούς αριθμούς οι οποίοι παρακολουθούνται από το spyware Pegasus, το οποίο πουλάει η Ισραηλινή εταιρία NSO Group. Ανάμεσα σε ακτιβιστές, δημοσιογράφους και δικηγόρους λοιπόν, φαίνεται πως στόχος ήταν και ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Emmanuel Macron, του οποίου το τηλέφωνο φαίνεται πως είχε μολυνθεί με το spyware. Γάλλοι αξιωματούχοι τόνισαν τη σοβαρότητα της κατάστασης αν οι αναφορές αποδειχθούν πως είναι αληθινές.

Η NSO αρνείται τα πάντα και υποστηρίζει πως το software της προορίζεται μόνο για χρήση ενάντια σε εγκληματίες και τρομοκράτες. Τόνισε πως ο Macron δεν ήταν ο “στόχος” κανενός εκ των πελατών τους και το γεγονός πως το όνομά του εμφανίστηκε στη λίστα δε σημαίνει πως παρακολουθείται από το Pegasus.

Advertisement

Η Guardian υποστηρίζει πως πέρα από τον Macron, στη λίστα βρίσκονται και 13 ακόμα επικεφαλής κρατών, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρους της Νότιας Αφρικής, Cyril Ramaphosa και του Πρωθυπουργού του Πακιστάν, Imran Khan. Η λίστα περιλαμβάνει επίσης διπλωμάτες, επικεφαλής στρατού και υπουργούς από 34 χώρες.

H γαλλική εφημερίδα Le Monde, αναφέρει πως οι υπηρεσίες πληροφοριών του Μαρόκου μόλυναν με το Pegasus ένα τηλέφωνο που χρησιμοποιούσε ο Γάλλος Πρόεδρος από το 2017. Το Μαρόκο αρνείται πως είναι πελάτης της NSO.

Προς το παρόν δεν υπάρχουν ακόμα αποδείξεις χρήσης του Pegasus εναντίον του Γάλλου Προέδρου, πέρα από το όνομά του στις λίστες, ωστόσο λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης θεωρείται σίγουρο πως το θέμα θα διερευνηθεί περαιτέρω και είμαστε εν αναμονή νέων εξελίξεων. Οι δικηγόροι της NSO τονίζουν πως το να χαρακτηρίζεται κάποιος στόχος για παρακολούθηση από το Pegasus, δε σημαίνει πως η προσπάθεια μόλυνσης της συσκευής του ήταν επιτυχής. Τον εγκληματολογικό έλεγχο των συσκευών έχει αναλάβει το Security Lab της Διεθνούς Αμνηστίας.

Advertisement

Ακολουθήστε το Unboxholics στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα για τεχνολογία, videogames, ταινίες και σειρές. Ακολουθήστε το Unboxholics σε Facebook, Twitter, Instagram, Spotify και TikTok.