Η Νορβηγία κατηγορεί την Κίνα για την κυβερνοεπίθεση στη Βουλή της

Και καλεί τις αρχές να πάρουν μέτρα
20 Ιουλίου 2021 10:19
Η Νορβηγία κατηγορεί την Κίνα για την κυβερνοεπίθεση στη Βουλή της

Το κοινοβούλιο της Νορβηγίας χτυπήθηκε στις 10 Μαρτίου από μία κυβερνοεπίθεση στο email σύστημά της και τώρα αποδίδει την ευθύνη στην Κίνα, καλώντας τις αρχές να λάβουν μέτρα.

Η κυβερνοεπίθεση του Μαρτίου εξέθεσε τα email συστήματα του πιο σημαντικού δημοκρατικού θεσμού μας. Θα αντιδρούμε πάντα σε αυτού του είδους τις εισβολές. Πολλοί σύμμαχοί μας, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Microsoft, επίσης μας το επιβεβαίωσαν αυτό. Μεταφέραμε στην Κίνα μέσω μιας συνάντησης με την κινεζική πρεσβεία σήμερα πως αυτό είναι απαράδεκτο – Ine Eriksen Soereide, Υπουργός Εξωτερικών

Οι δηλώσεις της Νορβηγίας δε γίνονται σε τυχαίο χρόνο και αποτελούν μέρος μίας συντονισμένης απάντησης πολλών κρατών, κυρίως συμμάχων των ΗΠΑ, τα οποία κατηγορούν την Κίνα για χρηματοδότηση εγκληματικών ομάδων για κυβερνοεπιθέσεις, όπως αυτή στους Microsoft Exchange servers.

Σήμερα, μαζί με το NATO, την Ε.Ε. και αρκετούς συμμάχους ξεχωριστά, η Νορβηγία έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Κίνα πως κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κυβερνοεπίθεση στη Storting (το κοινοβούλιο) προήλθε από την Κίνα και πως περιμένουμε οι κινεζικές αρχές να κάνουν περισσότερα για να αποτρέψουν τις κακόβουλες κυβερνητικές δραστηριότητες που προέρχονται από την περιοχή τους.

Η κινεζική πρεσβεία από την πλευρά της ζήτησε αποδείξεις από την νορβηγική κυβέρνηση, ενώ διερωτάται αν οι συντονισμένες αυτές ενέργειες με άλλες δυτικές χώρες αποτελούν μία “συλλογική πολιτική χειραγώγηση”.

Είμαστε πρόθυμοι να συνεργαστούμε με όλα τα σχετικά τμήματα, βασισμένοι σε γεγονότα και αποδείξεις, για να αντιμετωπίσουμε μαζί τις παράνομες δραστηριότητες στον κυβερνοχώρο. Ταυτόχρονα, στεκόμαστε απέναντι από αβάσιμες κατηγορίες και λασπολογία εναντίον της Κίνας και την πολιτικοποίηση σχετικών θεμάτων.