Το Bitcoin mining μετακομίζει και εγκαταλείπει την Κίνα

Αλλάζουν οι ισορροπίες
17 Ιουλίου 2021 09:39
Το Bitcoin mining μετακομίζει και εγκαταλείπει την Κίνα

Νέα δεδομένα του Cambridge Centre for Alternative Finance (CCAF) αποκαλύπτουν πως το μερίδιο της Κίνας στο Bitcoin mining έχει πέσει από το 75.5% το Σεπτέμβριο του 2019, στο 46% τον Απρίλιο του 2021. Μάλιστα η αναφορά δείχνει πως η πτώση του mining στην Κίνα ξεκίνησε πριν τις τελευταίες απαγορεύσεις της κυβέρνησης τον Ιούνιο. Ωστόσο, μετά τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης η οποία απαγόρεψε στους οικονομικούς φορείς να υποστηρίζουν τις συναλλαγές κρυπτονομισμάτων, η mining ισχύς της Κίνας υποχώρησε εν μία νυχτί, υποδεικνύοντας “πως οι miners και ο εξοπλισμός τους μετακόμισαν”.

Οι miners γέμισαν κοντέινερ με mining rigs, έτσι ώστε να είναι κινητά computer data centers και τώρα προσπαθούν να τα βγάλουν εκτός Κίνας. - David Gerard, συγγραφέας Attack of the 50 Foot Blockchain

Αυτή η αλλαγή ισορροπιών δεν είναι ακόμα ξεκάθαρη πού θα καταλήξει γεωγραφικά. Τα νούμερα όμως δείχνουν πως το Καζακστάν, μία χώρα πλούσια σε ορυκτά καύσιμα, είδε εξαπλάσια αύξηση του μεριδίου του mining από το 1.4% το Σεπτέμβριο του 2019 σε 8.2% τον Απρίλιο του 2021. Η χώρα είναι πλέον στην τρίτη θέση του Bitcoin mining παγκοσμίως, πίσω από τις ΗΠΑ (16.8%). To 87% του ηλεκτρισμού του Καζακστάν προέρχεται από ορυκτά καύσιμα, με το λιγνίτη να αποτελεί το 70% της παραγωγής ηλεκτρική ενέργειας.

Η έρευνα επιβεβαιώνει και τη στενή σχέση του Bitcoin mining με φθηνό ηλεκτρισμό. Οι ερευνητές βρήκαν μία εποχιακή μετακίνηση σε διαφορετικές επαρχίες της Κίνας, όταν υπήρχε διαθέσιμη υδροηλεκτρική ενέργεια. Το mining μετακόμιζε από την βόρεια επαρχία Xinjiang η οποία καίει λιγνίτη κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, στη νότια επαρχία Sichuan των υδροηλεκτρικών εργοστασίων κατά τους χειμερινούς μήνες.