Ο κινεζικός κολοσσός WeChat διέγραψε μεμιάς όλους τους ΛΟΑΤΚΙ λογαριασμούς

Ξεσήκωσε αντιδράσεις η φίμωση της κοινότητας
08 Ιουλίου 2021 13:11
Ο κινεζικός κολοσσός WeChat διέγραψε μεμιάς όλους τους ΛΟΑΤΚΙ λογαριασμούς

Η ξαφνική απόφαση του δημοφιλούς στην Κίνα social media WeChat (το οποίο ανήκει στην Tencent), να διαγράψει όλους τους ΛΟΑΤΚΙ λογαριασμούς στην πλατφόρμα του έχει διχάσει τη χώρα και έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις. Εκατοντάδες λογαριασμοί με χιλιάδες ακολούθους οι οποίοι στην πλειοψηφία τους ελέγχονται από φοιτητές πανεπιστημίων, διαγράφηκαν μεμιάς, αυξάνοντας τους φόβους για περιορισμό του gay περιεχομένου από την κυβέρνηση. Η κίνηση ξεσήκωσε ένα κύμα συμπαράστασης προς τους φοιτητές, ενώ άλλοι υποστηρίζουν πως “ήταν καιρός να γίνει κάτι τέτοιο”.

Η ομοφυλοφιλία αποποινικοποιήθηκε στην Κίνα μόλις το 1997, ενώ θεωρούταν ψυχική ασθένεια έως το 2001, ωστόσο η LGBT κοινότητα αντιμετωπίζει ακόμα σοβαρές διακρίσεις. Δύο από τα μεγαλύτερα LGBT groups στο WeChat που προωθούσαν την ισότητα των φύλων και πρόσφεραν υποστήριξη σε φοιτητές, είδαν τους λογαριασμούς τους να διαγράφονται, καθώς και όλα τα προηγούμενα posts που είχαν αναρτήσει ποτέ.

Οι δραστηριότητές μας δε θα σταματήσουν λόγω της κατάργησης των λογαριασμών. Αντιθέτως, ελπίζουμε να το χρησιμοποιήσουμε ως ευκαιρία να αρχίσουμε από την αρχή με στόχο τα φύλα και την κοινωνία και να προωθήσουμε το κουράγιο και την αγάπη. – Zhihe Society, Fudan University

H Wudaokou Purple ομάδα του Πανεπιστημίου Tsinghua, δήλωσε πως παρόλο που είναι “απογοητευμένη που οι σκληρές προσπάθειες τόσων ετών εξαφανίστηκαν μεμιάς”, είναι πιο αποφασισμένοι από ποτέ. Τα δύο πανεπιστήμια είναι από τα κορυφαία της Κίνας.

Πέρα από ένα μήνυμα πως παραβίασαν τους κανονισμούς, το WeChat δε δίνει άλλες εξηγήσεις για το κλείσιμο των λογαριασμών, ενώ η Tencent δεν πρόσφερε κάποια δήλωση. Η κίνηση του WeChat εκλαμβάνεται ως μία ακόμα κίνηση περιορισμού της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, αφού πέρυσι ακυρώθηκε και η Pride εβδομάδα χωρίς εξήγηση, μετά από 11 χρόνια διοργανώσεων.

Ένας βαθμός κυβερνητικής αδιαφορίας έχει επιτρέψει στην LGBT κοινότητα να αναπτυχθεί σε ένα γκρι χώρο, αλλά αυτός ο χώρος τώρα ολοένα και μειώνεται. – Darius Longarino, νομική σχολή Yale