OnePlus 9: Νέο batterygate αλά Apple ξεσηκώνει αντιδράσεις

Το παραδέχτηκε η εταιρία και έδωσε εξηγήσεις
08 Ιουλίου 2021 10:27
OnePlus 9: Νέο batterygate αλά Apple ξεσηκώνει αντιδράσεις

Αρκετοί μπορεί να θυμάστε το λεγόμενο “batterygate” της Apple, όπου μετά από χρόνια αναφορών οι οποίες απορρίπτονταν ως θεωρίες συνομωσίας, η εταιρία τελικά παραδέχτηκε πως περιορίζει την απόδοση των παλαιότερων iPhone για να σταθεροποιήσει τη λειτουργία τους όσο η μπαταρία έχανε τις δυνατότητές της με το χρόνο.

Τώρα φαίνεται πως και η OnePlus πιάστηκε να κάνει κάτι παρόμοιο. Σύμφωνα με μία εκ βαθέων ανάλυση του AnandTech, αποκαλύπτεται πως τα OnePlus 9 και One Plus 9 Pro περιορίζουν τις επιδόσεις πολλών δημοφιλών εφαρμογών, όπως Chrome, Twitter, WhatsApp και άλλες.

Έκτοτε, η OnePlus παραδέχτηκε το γεγονός και εξέδωσε ανακοίνωση μέσω του XDA Developers:

Η κορυφαία προτεραιότητά μας είναι πάντα να παραδίδουμε μία φοβερή εμπειρία χρήσης με τα προϊόντα μας, εν μέρει βασισμένοι στο να δρούμε γρήγορα όταν έχουμε σημαντικό feedback από χρήστες. Μετά την κυκλοφορία των OnePlus 9 και 9 Pro το Μάρτιο, κάποιοι χρήστες μας είπαν για μερικούς τομείς που μπορούμε να βελτιώσουμε τη διάρκεια μπαταρίας και τη διαχείριση θερμότητας των συσκευών. Ως αποτέλεσμα αυτού του feedback, οι ομάδες Έρευνας και Ανάπτυξης εργάζονται τους τελευταίους μήνες για να βελτιστοποιήσουν την απόδοση των συσκευών όταν χρησιμοποιούν αρκετές από τις πιο δημοφιλείς εφαρμογές, συμπεριλαμβανομένου του Chrome, ταιριάζοντας τις απαιτήσεις υπολογιστικής ισχύος της εφαρμογής με την καταλληλότερη παροχή ρεύματος. Αυτό έχει βοηθήσει για να έχει ο χρήστης μία ομαλή εμπειρία ενώ ταυτόχρονα μειώνει την κατανάλωση. Ενώ αυτό μπορεί να επηρεάσει την απόδοση των συσκευών σε ορισμένες benchmarking εφαρμογές, ο στόχος μας όπως πάντα είναι να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βελτιώσουμε τις επιδόσεις των συσκευών για τους χρήστες μας.

Τι σημαίνει αυτό όμως για το χρήστη; Ο μόνος τρόπος να διαπιστώσετε κάποια επίπτωση στην πραγματική χρήση είναι να έχετε δύο ναυαρχίδες με Snapdragon 888 να τρέχουν δίπλα-δίπλα, καθώς κατά τα άλλα είναι πολύ δύσκολο να καταλάβει κάποιος το throttling. Από την άλλη, το γεγονός πως και πάλι η όλη στρατηγική καταστρώθηκε χωρίς να ενημερωθούν οι χρήστες ή να τους δοθεί κάποια επιλογή στο θέμα, γεννά ερωτήματα για τις πολιτικές των εταιριών τηλεφώνων όσον αφορά τη διαρκή υποστήριξη του software, αφού ο χρήστης μπορεί να καταλήξει με ένα τηλέφωνο πολύ διαφορετικό από αυτό που αγόρασε αρχικά.

Το Geekbench αποφάσισε να αφαιρέσει τις ναυαρχίδες της OnePlus από τη λίστα των Android συσκευών που δοκιμάζει, καθώς θεωρεί αυτή τη συμπεριφορά ως προσπάθεια χειραγώγησης των benchmarking εργαλείων.