Αστυνομικός παίζει τραγούδι της Taylor Swift για να μπλοκάρει video στο YouTube (BINTEO)

Πνευματικά δικαιώματα σε άλλο επίπεδο
03 Ιουλίου 2021 10:44
Αστυνομικός παίζει τραγούδι της Taylor Swift για να μπλοκάρει video στο YouTube (BINTEO)

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού είναι σύνηθες φαινόμενο η καταγραφή των αλληλεπιδράσεων των πολιτών με αστυνομικούς. Ωστόσο ένας αστυνομικός προσπάθησε να αποτρέψει το ανέβασμα ενός video στο YouTube, βάζοντας στο κινητό του ένα τραγούδι της Taylor Swift.

Όλα άρχισαν όταν ο εν λόγω αστυνομικός ζήτησε από ένα διαδηλωτή BLM να απομακρυνθεί από το χώρο των δικαστηρίων της επαρχίας Alameda στο Oakland των ΗΠΑ. Ο διαδηλωτής αρνήθηκε και ενώ συζητούσαν, ο αστυνομικός αντιλήφθηκε πως κάποιος τον κατέγραφε με το κινητό του τηλέφωνο. Ενώ συνέχισε να μιλάει, έβγαλε το κινητό του από τη τσέπη του και πάτησε play στο “Blank Space” της Taylor Swift, σε μία προσπάθεια να εκμεταλλευτεί τους αλγορίθμους των social media οι οποίοι κατεβάζουν videos τα οποία παραβιάζουν πνευματικά δικαιώματα.

Κατά τη διάρκεια του video ακούγεται ο αστυνομικός ο οποίος λέει “μπορείς να καταγράψεις όσο θέλεις, ξέρω πως δεν μπορείς να το ανεβάσεις στο YouTube”, ενώ αργότερα παραδέχεται πως “παίζω μουσική για να μην το ανεβάσεις στο YouTube”.

Ωστόσο η κατάληξη δεν ήταν αυτή που θα περίμενε ο ευρηματικός αστυνομικός, καθώς το video έγινε viral, στρέφοντας τα φώτα της δημοσιότητας στη χρήση των αλγορίθμων πνευματικών δικαιωμάτων για την αφαίρεση ενός video που έχει να κάνει με αστικά δικαιώματα.

Η δήλωση του αστυνομικού τμήματος αργότερα αναφέρει:

Είδαμε το video και το δώσαμε στο τμήμα εσωτερικών υποθέσεων. Αυτή η συμπεριφορά δεν είναι αποδεκτή. Δε θα ξανασυμβεί.

Η ιδέα αναπαραγωγής copyrighted μουσικής ως τακτική από την αστυνομία για τον περιορισμό διαμοιρασμού videos στα social media έχει προκαλέσει αντιδράσεις από πέρυσι, όταν μελέτες έδειξαν πως αρκετά videos που σχετίζονταν με το κίνημα Black Lives Matter αφαιρέθηκαν λόγω copyrighted μουσικής.

Η αστυνομία ή οποιοσδήποτε άλλος ήθελε να σταματήσει το διαμοιρασμό αυτών των videos, το μόνο που είχε να κάνει είναι να σιγουρευτεί πως ο copyrighted ήχος υπάρχει με αρκετά αναγνωρίσιμη καθαρότητα και ένταση στο background μιας διαμαρτυρίας ή ενός άλλου event.