Έχετε αναρωτηθεί πώς βγαίνει selfie το Perseverance rover στον Άρη; (ΒΙΝΤΕΟ)

Δεν είναι τόσο εύκολο όπως με ένα smartphone
26 Ιουνίου 2021 10:11
Έχετε αναρωτηθεί πώς βγαίνει selfie το Perseverance rover στον Άρη; (ΒΙΝΤΕΟ)

Τον Απρίλιο το Perseverance rover της NASA έβγαλε μία selfie μαζί με το ελικόπτερο Ingenuity στην επιφάνεια του Άρη. Η καταγραφή μίας selfie όμως δεν είναι μία εύκολη διαδικασία και μπορεί να πάρει και μία ολόκληρη μέρα για να ολοκληρωθεί. Η συγκεκριμένη μάλιστα χρειάστηκε τη συρραφή 62 διαφορετικών φωτογραφιών! 

Σύμφωνα με την NASA, η διαδικασία είναι πολύπλοκη και χρονοβόρα, ενώ χρειάζεται τη συμμετοχή μηχανικών αρκετών ειδικοτήτων και μία εβδομάδα σχεδιασμού. Η κάμερα WATSON του Perseverance σχεδιάστηκε για να καταγράφει κοντινές φωτογραφίες βράχων, όχι μακρινές wide-angle. Οι μηχανικοί της NASA ανέπτυξαν ένα software το οποίο τους επέτρεπε να πειραματίζονται με εικονικές κινήσεις του μηχανικού βραχίονα του Perseverance στο άκρο του οποίου βρίσκεται η κάμερα WATSON, με σκοπό να φέρουν το βραχίονα όσο πιο κοντά γίνεται στο rover χωρίς να του προκαλέσουν κάποια ζημιά. Οι προσομοιώσεις βοηθούν επίσης στο “στήσιμο” του Ingenuity για τη φωτογραφία.

Όταν η NASA πάρει όλες τις εικόνες που αποτελούν τη selfie, οι μηχανικοί καθαρίζουν την κάθε μία, αφαιρώντας σημάδια από ίχνη σκόνης που συγκεντρώνονται στον ανιχνευτή φωτός του WATSON. Έπειτα γίνεται η συρραφή πριν το κόψιμο και την επεξεργασία για την τελική φωτογραφία.