Εμβόλιο για Αλτσχάιμερ πέρασε τη δεύτερη φάση των κλινικών δοκιμών σε ανθρώπους

Καλά και κακά νέα
20 Ιουνίου 2021 10:30
Εμβόλιο για Αλτσχάιμερ πέρασε τη δεύτερη φάση των κλινικών δοκιμών σε ανθρώπους

Ένα από τα εμβόλια που αναπτύσσονται αυτή τη στιγμή κατά της νόσου Αλτσχάιμερ, αποδείχθηκε πως είναι ασφαλές και ικανό να προκαλέσει ανοσολογική αντίδραση, κατά τη συμπλήρωση της δεύτερης φάσης των κλινικών δοκιμών του σε ανθρώπους. Το εμβόλιο AADvac1 είναι μία επαναστατική προσέγγιση στη θεραπεία και την πρόληψη του Αλτσχάιμερ, αλλά με έως τώρα περιορισμένα αποτελέσματα.

Το εμβόλιο προκαλεί ανοσολογική αντίδραση εναντίον συγκεκριμένων πρωτεϊνών που φαίνεται πως είναι η πηγή της νόσου. Τα κακά νέα είναι πως αυτό δεν είχε σημαντικές επιπτώσεις κατά τις κλινικές δοκιμές στη γνωστική εξασθένηση των ασθενών. Ωστόσο ένα υποσύνολό τους, επωφελήθηκε από το εμβόλιο. Αξίζει να σημειωθεί πως σε αυτή τη φάση των δοκιμών, αξιολογείται κυρίως η ασφάλεια του εμβολίου και σε αυτόν τον τομέα, οι δοκιμές κρίνονται ως απόλυτα επιτυχημένες.

Η ομάδα ανέφερε πως το εμβόλιο μείωσε τη συγκέντρωση της πρωτεϊνης NfL η οποία αποτελεί μία ένδειξη εκφύλισης του νευρικού συστήματος. Χρειάζεται όμως περισσότερη έρευνα για να διαπιστωθεί αν το εμβόλιο σταματά ή αντιστρέφει την ασθένεια σε λογικό ποσοστό του πληθυσμού.

Η έρευνα είχε 196 συμμετέχοντες από οχτώ ευρωπαϊκές χώρες. Οι 117 έλαβαν το εμβόλιο και οι 79 πήραν το placebo. Έλαβαν 11 δόσεις εμβολίου μέσα σε 24 μήνες. Ανάμεσά τους, αυτοί που είχαν ήδη διαγνωσθεί με Αλτσχάιμερ, είδαν τη μεγαλύτερη βελτίωση.

Τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν τις αλλαγές στην ασθένεια από το AADvac1 και υποστηρίζουν την πρόοδο της Axon προς ένα κρίσιμο στάδιο της κλινικής ανάπτυξης. Εν μέσω της πρόσφατης έγκρισης θεραπείας βασισμένης σε αμυλοειδείς πρωτεΐνες, τα ισχυρά τελικά αποτελέσματα του NfL μπορεί να μας εξυπηρετήσουν ως υποκατάστατα στην επερχόμενη κλινική ανάπτυξη για να πετύχουμε ταχεία έγκριση. – Michal Fresser, CEO Axon Neuroscience

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περίπου 50 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν άνοια, με διαγνώσεις 10 εκατομμυρίων νέων περιπτώσεων κάθε χρόνο. Η πιο κοινή μορφή της άνοιας είναι η νόσος Αλτσχάιμερ η οποία συναντάται στο 60-70% όλων των περιπτώσεων.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Nature Aging.