19χρονος είναι ο νεαρότερος ασθενής που διαγνώσθηκε με νόσο Αλτσχάιμερ

Μία μυστηριώδης υπόθεση
24 Ιουλίου 2023 10:47
19χρονος είναι ο νεαρότερος ασθενής που διαγνώσθηκε με νόσο Αλτσχάιμερ

Νευρολόγοι στην Κίνα διέγνωσαν έναν 19χρονο με τη νόσο Αλτσχάιμερ, ο νεαρότερος άνθρωπος στον πλανήτη που πάσχει από αυτήν τη φριχτή ασθένεια. Ο ασθενής ξεκίνησε να έχει προβλήματα μνήμης από τα 17 του έτη και η γνωστική απόδοσή του χειροτέρευε με τον καιρό. Εξετάσεις έδειξαν συρρίκνωση του ιππόκαμπου ο οποίος εμπλέκεται στη μνήμη, ενώ το εγκεφαλονωτιαίο υγρό έδειχνε σημάδια άνοιας.

Η νόσος Αλτσχάιμερ συνδέεται συνήθως με άτομα μεγάλης ηλικίας και μόνο το 10% των περιπτώσεων σημειώνεται σε άτομα κάτω των 65 ετών. Η νόσος Αλτσχάιμερ σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις κάτω των 30 ετών συνδέεται με παθολογικές μεταλλάξεις γονιδίων και είναι συνήθως από κάποιο γονίδιο το οποίο κληρονομήθηκε από τους γονείς. Ωστόσο στην περίπτωση του 19χρονου, δεν εντοπίστηκε καμία γνωστή μετάλλαξη και κανείς συγγενείς του δεν είχε ιστορικό άνοιας ή Αλτσχάιμερ. Δεν είχε επίσης καμία άλλη ασθένεια, μόλυνση ή τραυματισμό που να εξηγεί την απότομη γνωστική του πτώση.

Στα 17 του άρχισε να έχει προβλήματα συγκέντρωσης στο σχολείο, ενώ και το διάβασμα έγινε δύσκολο. Η βραχυπρόθεσμη μνήμη του άρχισε να τον εγκαταλείπει, δε θυμόταν που άφησε αντικείμενα ή τι έκανε την προηγούμενη μέρα. Δεν μπόρεσε να ολοκληρώσει το σχολείο, αλλά μπορεί να ζει ακόμα ανεξάρτητος. Το σκορ της συνολικής μνήμης του είναι 82% χαμηλότερο από άλλα παιδιά της ηλικίας του, ενώ της βραχυπρόθεσμης μνήμης του είναι 87% χαμηλότερο.

Χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να υποστηριχθεί η διάγνωση, αλλά ο ασθενής αυτός αλλάζει την κατανόησή μας για την τυπική ηλικία της νόσου Αλτσχάιμερ. Είχε από πολύ νωρίς Αλτσχάιμερ χωρίς εμφανείς παθογενικές μεταλλάξεις, κάτι που σημαίνει πως η παθογένεση πρέπει να εξερευνηθεί περισσότερο. Η εξερεύνηση του μυστηρίου με νεαρούς ανθρώπους που πάσχουν από Αλτσχάιμερ μπορεί να γίνει ένα από τα πιο δύσκολα επιστημονικά ερωτήματα του μέλλοντος.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Journal of Alzheimer’s Disease.