Αλτσχάιμερ: Νέες εξετάσεις αίματος εντοπίζουν την ασθένεια νωρίς

Δίνοντας πολύτιμο χρόνο
09 Οκτωβρίου 2023 09:44
Αλτσχάιμερ: Νέες εξετάσεις αίματος εντοπίζουν την ασθένεια νωρίς

Η νόσος του Αλτσχάιμερ είναι μέχρι σήμερα ανίατη και επηρεάζει πάνω από 55 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Πρόσφατες εξελίξεις έχουν αναδείξει υποσχόμενα φάρμακα που επιβραδύνουν την πορεία της ασθένειας, αλλά είναι πιο αποτελεσματικά όταν ληφθούν με το που ξεκινήσουν τα συμπτώματα.

Δυστυχώς, οι σημερινές τεχνικές διάγνωσης δεν εντοπίζουν την ασθένεια αρκετά νωρίς ώστε να είναι πλήρως αποτελεσματικά τα φάρμακα. Έρευνες έχουν δείξει όμως πως τα πρώτα σημάδια Αλτσχάιμερ μπορούν να εντοπιστούν στο αίμα έως και 20 χρόνια πριν ξεκινήσουν τα συμπτώματα, κάτι που θα έχει σημαντική επίπτωση στο αποτέλεσμα των θεραπειών.

Τώρα, δύο αμερικανικές εταιρίες ανέπτυξαν εξετάσεις αίματος για Αλτσχάιμερ, οι οποίες μάλιστα είναι ήδη διαθέσιμες στους ασθενείς.

Οι εξετάσεις εντοπίζουν δύο τύπους β-αμυλοειδών στο αίμα, το amyloid-beta 42 και amyloid-beta 40. Έπειτα υπολογίζεται η αναλογία αυτών των δύο πρωτεϊνών και όσο χαμηλότερη είναι, τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες έχει αυτό το άτομο να αναπτύξει Αλτσχάιμερ. Ένα από τα τεστ, το PrecivityAD, έχει εγκριθεί και από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι ασθενείς λοιπόν με γνωσιακά συμπτώματα, στέλνουν ένα δείγμα αίματος στην εταιρία η οποία μετράει την αναλογία των πρωτεϊνών, ενώ αναζητά και μία άλλη πρωτεΐνη, την apolipoprotein E, για να διαπιστωθεί το γενετικό ρίσκο του ασθενή για Αλτσχάιμερ. Ένας αλγόριθμός συνδυάζει τα δεδομένα με την ηλικία του ασθενούς και δίνει μία βαθμολογία πιθανότητας. Ένα υψηλό σκορ σημαίνει πως ο ασθενής έχει μάλλον Αλτσχάιμερ. Κλινικές δοκιμές έχουν δείξει μεγάλη σχέση των αποτελεσμάτων με την εμφάνιση της νόσου, αλλά αυτό δε σημαίνει πως είναι 100% ακριβές κάθε φορά, ούτε μπορεί να προβλέψει πώς θα εξελιχθεί η ασθένεια στον κάθε άνθρωπο.

Οι επιστήμονες σημειώνουν πως οι εξετάσεις αυτές εντοπίζουν μόνο τους βιοδείκτες της νόσου Αλτσχάιμερ και όχι σημάδια άλλων μορφών άνοιας. Ο τομέας όμως γνωρίζει ταχεία ανάπτυξη και στο κοντινό μέλλον θα βελτιωθεί και η ακρίβεια και το εύρος εντοπισμού τέτοιων ασθενειών, επιτρέποντας στους ασθενείς να διαγνωστούν και να ακολουθήσουν φαρμακευτική αγωγή στα πρώτα στάδια της ασθένειας.