Ηνωμένα Έθνη: Η ξηρασία θα είναι "η επόμενη πανδημία" της ανθρωπότητας

Καλούνται σε άμεσες ενέργειες τα κράτη
19 Ιουνίου 2021 09:16
Ηνωμένα Έθνη: Η ξηρασία θα είναι "η επόμενη πανδημία" της ανθρωπότητας

Η ξηρασία είναι μία κρυμμένη παγκόσμια κρίση η οποία θα γίνει “η επόμενη πανδημία”, αν οι χώρες δεν πάρουν άμεσα μέτρα για τη διαχείριση νερού και γης και την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών. Αυτό είναι το πόρισμα μίας νέας έρευνας των Ηνωμένων Εθνών.

Υπολογίζεται πως πάνω από 1.5 δισεκατομμύριο άνθρωποι έχουν ήδη επηρεαστεί από ξηρασίες αυτόν τον αιώνα και το οικονομικό κόστος έχει ανέλθει στα $124 δισεκατομμύρια. Ωστόσο το πραγματικό κόστος θεωρείται πως είναι πολλές φορές υψηλότερο, αφού τέτοιες εκτιμήσεις δε λαμβάνουν υπόψη τις επιπτώσεις στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Η ξηρασία είναι στα όρια του να γίνει η επόμενη πανδημία και δεν υπάρχει κανένα εμβόλιο για  αυτήν. Το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου θα ζει με λιγοστό νερό τα επόμενα χρόνια. Η ζήτηση θα ξεπεράσει την προσφορά σε ορισμένες περιόδους. Η ξηρασία είναι ο κύριος παράγοντας για την υποβάθμιση της γης και την πτώση στις αποδόσεις σημαντικών σοδειών. Οι άνθρωποι ζούνε με τις ξηρασίες εδώ και 5.000 χρόνια, αλλά αυτό που βλέπουμε τώρα είναι πολύ διαφορετικό. Οι ανθρώπινες δραστηριότητες μεγιστοποιούν την ξηρασία και αυξάνουν τις επιπτώσεις της. – Mami Mizutori, ειδική αντιπρόσωπος Ηνωμένων Εθνών για τη μείωση του ρίσκου των καταστροφών

Η Mizutori ανέφερε πως ο κόσμος έχει την εντύπωση πως η ξηρασία επηρεάζει περιοχές της ερήμου στην Αφρική, αλλά αυτό είναι λάθος. Η ξηρασία είναι πλέον ευρέως διαδεδομένη και μέχρι τα τέλη του αιώνα, θα τη νιώσουν σχεδόν όλα τα κράτη. Η ξηρασία έχει γίνει αισθητή σε νότια Ευρώπη, ΗΠΑ και Αυστραλία και κοστίζει €9 δισεκατομμύρια το χρόνο.

Η ξηρασία δεν επηρεάζει μόνο τις αγροτικές δραστηριότητες. Ο Roger Pulwarty του αμερικανικού NOAA, σημείωσε πως ο Δούναβης έχει χτυπηθεί από επαναλαμβανόμενα κύματα ξηρασίας, επηρεάζοντας τις μεταφορές, τον τουρισμό, τη βιομηχανία και την παραγωγή ενέργειας.

Πρέπει να έχουμε μία εκμοντερνισμένη άποψη για την ξηρασία. Πρέπει να δούμε πώς να διαχειριστούμε τους πόρους μας, όπως τα ποτάμια και τις λίμνες.

Η αναφορά, πέρα από τις αλλαγές στις βροχοπτώσεις, αποδίδει την ξηρασία και σε μη αποδοτική χρήση των πηγών νερού, καθώς και των κακών πρακτικών στη γεωργία. Η αποψίλωση των δασών, η μεγάλη χρήση λιπασμάτων και παρασιτοκτόνων, καθώς και η υπερβολική χρήση νερού για τη γεωργία είναι επίσης μεγάλα προβλήματα.

Η Mizutori κάλεσε τις κυβερνήσεις να λάβουν μέτρα για να αντιμετωπίσουν την ξηρασία, αλλάζοντας τον τρόπο που εξάγεται, αποθηκεύεται και χρησιμοποιείται το νερό, καθώς και τον τρόπο που χρησιμοποιείται η γη. Τόνισε πως η συνεργασία με τους τοπικούς φορείς είναι κρίσιμη, καθώς αυτοί ξέρουν την κάθε περιοχή και μπορούν να παρέχουν πληροφορίες για το πού και πώς να αποθηκεύεται το νερό ή και πώς να προβλέπονται οι επιπτώσεις των περίοδων ξηρασίας.

Η αναφορά είναι διαθέσιμη εδώ και θα συζητηθεί στη συνεδρίαση των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα, στη Γλασκώβη το Νοέμβριο.