Ο πέμπτος ωκεανός της Γης αναγνωρίστηκε και επίσημα

Συμφωνία των επιστημόνων
16 Ιουνίου 2021 12:00
Ο πέμπτος ωκεανός της Γης αναγνωρίστηκε και επίσημα

Ο Νότιος Ωκεανός διαβρέχει την Ανταρκτική Ήπειρο και πλέον αναγνωρίστηκε και επίσημα ως ο πέμπτος ωκεανός της Γης. Έως τώρα, η επιστημονική κοινότητα είχε αναγνωρίσει τέσσερις ωκεανούς, οι οποίοι ορίζονταν από τις ηπείρους με τις οποίες συνόρευαν. Ο Νότιος Ωκεανός όμως ορίζεται από το Ανταρκτικό Κυκλικό Ρεύμα (ACC).

Ο Νότιος Ωκεανός είχε αναγνωριστεί από πολλούς επιστήμονες εδώ και καιρό, αλλά επειδή δεν υπήρξε ποτέ μία διεθνής συμφωνία δεν αναγνωρίστηκε ποτέ επίσημα. Οι μαθητές μαθαίνουν πληροφορίες σχετικά με τον ωκεάνιο κόσμο μέσα από τους ωκεανούς που μελετούν. Αν δε συμπεριλάβεις τον Νότιο Ωκεανό, τότε δε μαθαίνεις συγκεκριμένες πληροφορίες και πόσο σημαντικός είναι. – Alex Tait, National Geographic Society

Τα νερά του ACC και κατά συνέπεια το σύνολο του Νότιου Ωκεανού, είναι ψυχρότερα και με μικρότερη αλατότητα από τα νερά των ωκεανών στο βορρά και σύμφωνα με το National Geographic, φιλοξενεί χιλιάδες θαλάσσια είδη που ζουν αποκλειστικά στα νερά του. Αυτή η μοναδικότητα του Νότιου Ωκεανού, τον έκανε τελικά να αναγνωριστεί ως ένας ξεχωριστός ωκεανός.