Ακούστε τους ήχους εκτόξευσης πυραύλων που δεν πιάνει το ανθρώπινο αυτί (ΒΙΝΤΕΟ)

1.001 υπόηχοι εκτοξεύσεων
14 Ιουνίου 2021 11:14
Ακούστε τους ήχους εκτόξευσης πυραύλων που δεν πιάνει το ανθρώπινο αυτί (ΒΙΝΤΕΟ)

Η εκτόξευση ενός πυραύλου στο διάστημα είναι ένα πολύ θορυβώδες γεγονός, ωστόσο το ανθρώπινο αυτί δεν μπορεί να συλλάβει όλους τους ήχους που παράγονται. Οι πολύ χαμηλές συχνότητες ονομάζονται υπόηχοι και χρειάζονται ειδικά όργανα για να καταγραφούν.

Το International Monitoring System (IMS) είναι ένα δίκτυο 50 επίγειων σταθμών οι οποίοι είναι σχεδιασμένοι να ανιχνεύουν πυρηνικές εκρήξεις και δημιουργήθηκε το 1996 στα πλαίσια της συνθήκης απαγόρευσης πυρηνικών δοκιμών (CTBT). Μπορεί όμως και να ανιχνεύει τις εκτοξεύσεις πυραύλων και οι επιστήμονες το εκμεταλλεύτηκαν για να καταγράψουν τους ήχους 1.001 εκτοξεύσεων από το 2009 έως το 2020. Τα αρχεία περιλαμβάνουν εκτοξεύσεις διαστημικών λεωφορείων, πυραύλους Soyuz, Proton, Ariane 5, Long March και Falcon 9. Την εκτόξευση του τελευταίου μπορείτε να την ακούσετε στο παρακάτω video, με τα ηχητικά κύματα να έχουν επιταχυνθεί 250 φορές για να γίνουν αντιληπτά στα ανθρώπινα αυτιά.

Οι υπόηχοι μπορούν να ταξιδέψουν σε πολύ μακρινές αποστάσεις και εντοπίζονται από το IMS δίκτυο ακόμα κι αν είναι 9.000 χιλιόμετρα μακριά. Οι επιστήμονες κατάφεραν να αναγνωρίσουν τις υποηχητικές υπογραφές 733 εκτοξεύσεων, ενώ οι υπόλοιπες ήταν εκτοξεύσεις μικρότερης ισχύος για να μπορέσουν να αναγνωριστούν ή εκτοξεύτηκαν κατά τη διάρκεια ατμοσφαιρικών συνθηκών που δεν επέτρεπαν στα υποηχητικά κύματα να ταξιδέψουν μακριά ή με λεπτομέρεια.

Οι επιστήμονες θεωρούν πως αυτό το σύστημα αναγνώρισης μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό προβλημάτων στις εκτοξεύσεις πυραύλων και αν κάτι δεν πάει καλά σε μία εκτόξευση, οι υποηχητικές υπογραφές μπορούν να βοηθήσουν τους ερευνητές να καταλάβουν τους λόγους.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Geophysical Research Letters, ενώ παρακάτω θα βρείτε την υποηχητική υπογραφή της εκτόξευσης του διαστημικού λεωφορείου Atlantis στις 16 Νοεμβρίου 2009.