Η NASA θα στείλει αποστολές στην άλλη πλευρά του φεγγαριού

Αρκετά χρόνια μετά τους Κινέζους
13 Ιουνίου 2021 10:28
Η NASA θα στείλει αποστολές στην άλλη πλευρά του φεγγαριού

Η NASA επέλεξε τρεις νέες αποστολές υπό την αιγίδα των Commercial Lunar Payload Services οι οποίες είναι μέρος του προγράμματος Artemis. Και οι τρεις θα προσεληνωθούν με επιστημονικό εξοπλισμό στην επιφάνεια της Σελήνης, ωστόσο οι δύο από αυτές θα προσεληνωθούν στην άλλη πλευρά του φεγγαριού, εκείνη που δεν είναι ορατή από τη Γη.

Το Farside Seismic Suite θα συλλέξει για μήνες δεδομένα από την τεκτονική δραστηριότητα της “σκοτεινής πλευράς” χρησιμοποιώντας δύο σεισμόμετρα. Πέρα από τη σεισμική δραστηριότητα, θα μας δώσει πολύτιμες πληροφορίες για το πώς επηρεάζεται η άλλη πλευρά της Σελήνης από την πρόσκρουση μετεωριτών, ενώ θα προσφέρει και πολύτιμα δεδομένα για την εσωτερική δομή της Σελήνης. Το σκάφος θα προσεδαφιστεί μέσα στον κρατήρα Schrodinger.

Το Lunar Interior Temperature and Materials Suite θα προσεληνωθεί και αυτό στον ίδιο κρατήρα και θα ερευνήσει την εσωτερική ροή θερμότητας της Σελήνης και την ηλεκτρική αγωγιμότητα.

Μπορεί αυτές οι αποστολές να είναι η πρώτη φορά για τη NASA που θα επισκεφτεί την άλλη πλευρά του φεγγαριού, ωστόσο οι Κινέζοι ήταν αυτοί που έφτασαν πρώτοι εκεί με την αποστολή Chang’e 4 το 2019. Επίσης να σημειώσουμε πως οι αποστολές της NASA αναμένεται να φτάσουν στη Σελήνη το 2024.

Tags: