Ο Bezos θα είναι ο πρώτος δισεκατομμυριούχος που θα πάει στο διάστημα

Πόσο επικίνδυνο είναι;
11 Ιουνίου 2021 12:07
Ο Bezos θα είναι ο πρώτος δισεκατομμυριούχος που θα πάει στο διάστημα

Ο Jeff Bezos ανακοίνωσε την απόφασή του να πάει στο διάστημα με την επόμενη πτήση του πυραύλου της Blue Origin, εκπληρώνοντας έτσι ένα όνειρο ζωής. Ο 57χρονος δισεκατομμυριούχος μαζί με τον αδερφό του, Mark, θα εκτοξευτούν στις 20 Ιουλίου με την πρώτη επανδρωμένη πτήση του New Shepard της Blue Origin. Η τρίτη θέση του πληρώματος βρίσκεται υπό δημοπρασία με χιλιάδες συμμετέχοντες από όλο τον κόσμο να έχουν φτάσει ήδη την τιμή στα $3.2 εκατομμύρια.

Θέλω να είμαι σε αυτήν την πτήση επειδή είναι κάτι που ήθελα να κάνω σε όλη τη ζωή μου. Είναι μία περιπέτεια. Το να βλέπεις τη Γη από το διάστημα σε αλλάζει. Αλλάζει τη σχέση σου με τον πλανήτη, με την ανθρωπότητα. Υπάρχει μία Γη.

Όταν σκεφτόμαστε μία διαστημική πτήση συνήθως φανταζόμαστε έναν αστροναύτη σε τροχιά γύρω από τη Γη για αρκετές ημέρες. Όμως αυτή δε θα είναι η πτήση που θα κάνει ο Bezos, μιας και οι υποτροχιακές πτήσεις διαφέρουν αρκετά από τις τροχιακές. Το New Shepard της Blue Origin θα φτάσει σε υψόμετρο 100 χιλιομέτρων - το οποίο θεωρείται ευρέως αποδεκτό ως το όριο του διαστήματος – και έπειτα θα επιστρέψει για προσγείωση. Η όλη πτήση θα διαρκέσει 11 λεπτά, 4 από τα οποία θα βιώσουν οι επιβάτες την έλλειψη βαρύτητας.

Πόσα ρισκάρει λοιπόν ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου για να φτάσει στο διάστημα; Πόσο επικίνδυνο είναι; H New Shepard κάψουλα είναι απολύτως αυτόνομη και δε χρειάζεται την παρουσία πιλότου. Στις 15 μη επανδρωμένες δοκιμές της, δεν είχε ποτέ κάποια καταστροφική βλάβη. Ωστόσο το ρίσκο δεν είναι μηδενικό, καθώς οι υψηλές ταχύτητες και τα μεγάλα υψόμετρα σημαίνουν πως το παραμικρό λάθος μπορεί να έχει μεγάλες συνέπειες. Η κάψουλα είναι επίσης εξοπλισμένη με μηχανισμό έκτακτης αποσύνδεσης από το σώμα του πυραύλου αν ο υπολογιστής διακρίνει πως κάτι δεν πάει καλά.

Η Blue Origin δεν είναι όμως η μόνη που έχει σχέδια για διαστημικό τουρισμό, καθώς και ο “αντίπαλος” δισεκατομμυριούχος Richard Branson, ετοιμάζει τις δικές του υποτροχιακές πτήσεις με την Virgin Galactic.

Τέλος και ο Elon Musk ετοιμάζεται να μπει στην αγορά του διαστημικού τουρισμού με την SpaceX, σε αυτήν την περίπτωση όμως μιλάμε για τροχιακές πτήσεις οι οποίες θα κοστίζουν στους επιβάτες κάποια εκατομμύρια δολάρια, τουλάχιστον στην αρχή.