Το iOS 15 αποκαλύπτεται - Μεγάλες αλλαγές στις ειδοποιήσεις

Νέες έξυπνες λειτουργίες, αισθητικές βελτιώσεις και άλλα πολλά
07 Ιουνίου 2021 20:40
Το iOS 15 αποκαλύπτεται - Μεγάλες αλλαγές στις ειδοποιήσεις

Στο πλαίσιο της WWDC 2021 αναμενόμενα η Apple ανακοίνωσε το iOS 15, την επόμενη έκδοση του λειτουργικού της για τα iPhone, φέρνοντας μεγάλες αλλαγές με το FaceTime και ειδικά στις ειδοποιήσεις -ένα μεγάλο αγκάθι για τους χρήστες του iOS εδώ και πολύ καιρό. O Craig Federighi, SVP του Software Engineering ανέφερε πως τα νέα χαρακτηριστικά θα εστιάσουν στο πως το iOS προσαρμόζεται στις ανάγκες σου, στο να μείνεις συνδεδεμένος με αυτά που σε ενδιαφέρουν περισσότερο και στο να σε βοηθά να εστιάζεις στη δουλειά σου χωρίς να σε αποσπά. 

Πάμε να δούμε τα νέα χαρακτηριστικά που έρχονται στο iOS 15

Το FaceTime αποκτά Spatial Audio

Πολλές οι βελτιώσεις για το FaceTime στο iOS, όπως το ότι πλέον θα αναβαθμίσει την ποιότητα ήχου καθώς θα ανιχνεύει τους ενοχλητικούς ήχους του περιβάλλοντος και έτσι να ακούτε καλύτερα εσάς, τους φίλους σας και την οικογένειά σας. Σαφώς, θα μπορείτε να το απενεργοποιήσετε και να είστε σε "Wide Spectrum mode" για να ακούγονται τα πάντα, όπως εάν είστε σε μια συναυλία. Το Spatial Audio θα δώσει την αίσθηση του χώρου στις βιντεοκλήσεις σας και έτσι να καταλαβαίνετε καλύτερα ποιος μιλάει σε ένα group call, ενώ το Grid view θα βοηθήσει στην οργάνωση των παραθύρων κατά τη διάρκεια μιας κλήσης. 

Το Portrait mode, σε μια κίνηση που θέλει να χτυπήσει το Zoom, θα θολώνει το background της εικόνας σας, όπως γίνεται τόσα χρόνια στις κάμερες των iPhone. 

Το FaceTime μετατρέπεται σε Zoom 

Με το Share Play θα μπορείτε να κάνετε...πάρτι εξ αποστάσεως και να ακούτε μουσική ταυτόχρονα με τους φίλους σας, ακόμη και να βλέπετε ταυτόχρονα ταινίες και σειρές, χωρίς να υπάρχει καμία καθυστέρηση μεταξύ των χρηστών. 

Μεγάλες αλλαγές στα Notifications

Οι ειδοποιήσεις στο iOS 14 από τότε που προσπάθησαν να μοιάσουν το Android, αποτελούν ένα αγκάθι για τους χρήστες iPhone. Τώρα τα notifications λαμβάνουν το κατάλληλο λίφτινγκ για να μπορείτε να εστιάσετε στη δουλειά σας και στα πράγματα που σας ενδιαφέρουν περισσότερο. Ο λόγια για το Focus, που επί της ουσίας πρόκειται για προφίλ φίλτρων που αλλάζουν την προτεραιότητα και την εμφάνιση των ειδοποιήσεών σας, ανάλογα με την δραστηριότητα ή την περίσταση που βρίσκεστε. 

Ουσιαστικά, το iOS 15 θα κάνει μια έξυπνη "σούμα" των ειδοποιήσεών σας βάσει προτιμήσεων και όχι βάσει εφαρμογών και χρονολογίας, όπως για παράδειγμα να εμφανίζονται ειδοποιήσεις από τους φίλους σας πιο ψηλά. Ή εάν είστε στη δουλειά να μπαίνουν σε σίγαση εφαρμογές και μηνύματα που σας αποσπούν ή εάν ήρθε το Σαββατοκύριακο και θέλετε να ξεκουραστείτε, τότε να μπαίνουν σε σίγαση όλα τα mails και τα μηνύματα που αφορούν τη δουλειά. 

Επίσης, εάν οι φίλοι σας έστειλαν π.χ. κάποιο αστείο βίντεο ή κάποιο νέο που ήθελαν να μοιραστούν μαζί σας, τότε το Focus του iOS 15 θα σας τα παρουσιάζει σαν ένα "daily digest" στο τέλος της ημέρας. 

Στο iMessages, πλέον, θα γνωρίζει ο συνομιλητής σας εάν δεν θέλετε να σας ενοχλήσουν. Το Do Not Disturb Mode, όταν θα είναι ενεργοποιημένο, θα εμφανίζεται εντός του chat. Ωστόσο, εάν θέλετε να στείλετε κάποιο επείγον μήνυμα θα υπάρχει η δυνατότητα να περνάει από το φίλτρο του Do Not Disturb. 

Το Live Text θα σας επιτρέπει να ψάχνετε κείμενο σε οποιαδήποτε φωτογραφία, κάτι το οποίο μπορεί και να χρησιμοποιηθεί σαν εργαλείο προσβασιμότητας. 

Τα Memories στο Photos app αναβαθμίζονται και μετατρέπονται σε διαδραστικές ταινίες, όπως να αλλάξετε το κομμάτι που παίζει και να το ταιριάξετε περισσότερο θεματολογικά με τις αγαπημένες σας στιγμές. 

Αποθηκεύστε ηλεκτρονικά την ταυτότητά σας στο iPhone

Ένα νέο χαρακτηριστικό του Apple Wallet θα σας επιτρέπει να αποθηκεύσετε ηλεκτρονικά την ταυτότητά σας. Εάν σε κάποια δημόσια υπηρεσία χρειάζεστε την ταυτότητά σας και δεν την έχετε επάνω σας, αυτή θα είναι αποθηκευμένη στο iPhone σας. Πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό που θα διατίθεται σταδιακά όσο περισσότερες πολιτείες των ΗΠΑ και χώρες συμφωνούν να συμμετέχουν. 

Βελτιωμένοι χάρτες στο Apple Maps

Η Apple με τη χρήση νέων δεδομένων χαρτογράφησης υπόσχεται να προσφέρει μια καλύτερη εμπειρία με τους χάρτες της. Σταδιακά αναμένεται να προσφέρει καλύτερες υπηρεσίες και στην Ευρώπη. 

Και άλλες software αναβαθμίσεις για τα AirPods

Αρκετές "quality-of-life" αναβαθμίσεις έρχονται στο iOS 15 για τους κατόχους AirPods, όπως τη δυνατότητα να ενδυναμώνεται η ομιλία των ανθρώπων τριγύρω σας (Conversation Boost mode) αλλά και να τα βρίσκετε ευκολότερα. 

Φυσικά το Spatial Audio επεκτείνεται στο FaceTime όπως προαναφέραμε, ωστόσο η ποιότητα του ήχους βελτιώνεται και στο Apple Music. Από σήμερα υποστηρίζεται το Dolby Atmos χαρακτηριστικό σε διάφορα albums γνωστών καλλιτεχνών όπως το "Blinding Lights" του Weeknd, το "Positions" της Ariana Grande και το "Colores" του J-Balvin. 

Πότε αναμένεται το iOS 15; 

Το iOS 15 θα γίνει διαθέσιμο ευρέως σε τελική μορφή τον ερχόμενο χειμώνα. 

Tags: