Επεκτείνονται οι κυρώσεις κατά της Huawei και άλλων κινεζικών εταιριών

Απαγορεύονται και οι επενδύσεις
05 Ιουνίου 2021 12:51
Επεκτείνονται οι κυρώσεις κατά της Huawei και άλλων κινεζικών εταιριών

Όσοι περίμεναν μία χαλάρωση των μέτρων ενάντια των κινεζικών εταιριών υπό την Προεδρία Joe Biden, μάλλον θα απογοητευτούν αφού τα μέτρα που είχε λάβει ο τέως Πρόεδρος Donald Trump, όχι μόνο παραμένουν σε ισχύ αλλά επεκτείνονται. Με προεδρικό διάταγμα, ο Biden αυξάνει τον αριθμό των κινεζικών εταιριών στη μαύρη λίστα των ΗΠΑ από 48 σε 59. Επιπλέον, ορίζει πως απαγορεύονται οι επενδύσεις Αμερικανών σε εταιρίες που δημιουργούν και αναπτύσσουν τεχνολογίες παρακολούθησης.  Σε αυτές περιλαμβάνεται και η Huawei, η οποία έως τώρα δεν περιοριζόταν στις επενδύσεις αλλά μόνο στην παροχή αμερικανικής τεχνολογίας.

Θεωρώ πως η χρήση κινεζικής τεχνολογίας παρακολούθησης εκτός της PRC (People’s Republic of China) και η ανάπτυξη ή χρήση κινεζικής τεχνολογίας παρακολούθησης με σκοπό την καταπίεση ή τη σοβαρή κατάχρηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων η οποία έχει την πηγή της στο σύνολό της ή σε σημαντικό κομμάτι της εκτός ΗΠΑ, συνιστά ασυνήθιστη και εξαιρετική απειλή στην εθνική ασφάλεια, την ξένη πολιτική και την οικονομία των ΗΠΑ και ως εκ τούτου, επεκτείνω τη διακήρυξη του προεδρικού διατάγματος 13959 προς την αντιμετώπιση αυτών των απειλών. – Joe Biden

Το διάταγμα τίθεται σε ισχύ από τις 2 Αυγούστου. Οι αμερικανικές εταιρίες και τα νομικά πρόσωπα τα οποία έχουν επενδύσεις στις κινεζικές εταιρίες της λίστας, έχουν περιθώριο ενός έτους για να επανεπενδύσουν τα κεφάλαιά τους αλλού.